Saturday, January 28, 2006

sneeuwval eist tol polen

Buitenland

za 28 jan 2006, 18:08

Dak Poolse hal ingestort; mogelijk 500 mensen in gebouw

WARSCHAU - Bij de ramp in het Poolse Katowic zijn waarschijnlijk zeer veel mensen omgekomen. Dat heeft een Nederlandse ooggetuige zaterdag laten weten. „Er liggen nog zeker honderd en mogelijk wel vijfhonderd mensen onder het puin van het ingestorte gebouw”, aldus duivensportliefhebber P. Geboers uit Nuenen bij Eindhoven.



Politie en reddingswerkers zoeken naar overlevenden in de puinhopen die ontstonden toen het dak van een evenementenhal in Katowice plosklaps naar beneden kwam.

Vermoedelijk onder de last van een dik pak sneeuw stortte het dak van een evenementenhal in. Daar werd op dat moment een postduivententoonstelling gehouden. Volgens de Poolse politie zijn er in elk geval vier mensen omgekomen. Tientallen gewonden zijn naar ziekenhuizen gebracht.

Geboers bemande een stand in de zaal. „We hoorden gerommel en dachten dat een andere stand was omgevallen. Maar het gerommel bleef aanhouden en toen ik naar boven keek zag ik het dak naar beneden komen. We zijn gered omdat het dak bleef hangen op een pilaar. Daarna maakten we dat we wegkwamen.”


Dit jongetje heeft geluk gehad, hij kan het in ieder geval navertelllen...

Op de postduivententoonstelling zijn volgens hem ook tientallen mensen uit Nederland en BelgiĆ« afgekomen. „Het is moeilijk om te zeggen wie op het moment van de ramp binnen in de hal was en wie niet. Bij een ongeluk met een vliegtuig staan de inzittenden geregistreerd maar hier niet.”

Geboers is lid van de Belgische duivensportvereniging Recht en Vrij. Zeven Nederlanders die hij zaterdagmiddag op de beurs heeft gesproken, zijn ongedeerd. Ze komen volgens hem onder meer uit Limburg en Noord-Holland. Twee anderen zouden met lichte verwondingen onder het puin vandaan zijn gehaald.

„Het was in de hal veel minder druk dan in voorgaande jaren. Veel bezoekers en standhouders klaagden daar vanmorgen over. Mensen zijn ook eerder vertrokken vanwege het slechte weer. Dat lijkt nu hun geluk. Het vriest hier 's nachts 15 tot 20 graden. Dat hou je niet lang vol als je vastzit in de puinhopen.”