Saturday, January 28, 2006

chaos door sneeuw

za 28 jan 2006, 08:21

Toenemende overlast door zware sneeuwval

LYON/MADRID - Het verkeer in het zuiden en midden van Frankrijk ondervindt veel last van de aanhoudende sneeuwval in het gebied. Verscheidene grote en kleine wegen zijn afgesloten voor vrachtverkeer. Andere automobilisten wordt ten zeerste afgeraden de weg op te gaan.

In het Rhonedal bij Lyon viel vrijdag tientallen centimeters sneeuw. De Franse wegenwacht waarschuwt voor gladheid.

De Franse zender TF1 meldde dat door de zware sneeuwval tussen de 1000 en 1200 passagiers in de nacht van vrijdag op zaterdag strandden op het vliegveld Lyon-Saint-Exupéry. Het vliegverkeer werd daar zaterdagmorgen hervat.

Spanje

Ook in Spanje is door sneeuwval grote overlast ontstaan voor het hele land, met uitzondering van het gebied rond Madrid, de Balearen en Extremadura. De krant El Mundo meldde zaterdag op zijn website dat zeker achttien bergpassen voor alle verkeer zijn gesloten.

Vooral in Baskenland, Asturië en Cantabrië in het noordwesten is een dik pak sneeuw gevallen. De politie heeft de Spanjaarden geadviseerd niet de weg op te gaan als dat niet noodzakelijk is.

Zwitserland

In Zwiterland zijn vooral problemen in het zuidelijke kanton Tessin, waar bijna een meter sneeuw ligt. Afgelegen dorpen raakten afgesneden van de buitenwereld. In het openbaar vervoer ontstonden grote vertragingen.
Zwitserland waarschuwt voor zeer grote problemen zodra sneeuw gaat smelten, er is sprake van ruim een meter sneeuwval binnen.

Italie

In Italië viel vooral in en rond Turijn veel sneeuw. Het Italiaanse persbureau ANSA meldde dat de A32 richting de tunnel van Fréjus en tal van andere wegen ronbd Turijn niet begaanbaar waren.

In Milaan gingen de twee vliegvelden zaterdag weer open. De luchthavens waren vrijdag na zware sneeuwval gesloten.