Monday, January 23, 2006

extreme kou rukt op...

Finland ( lapland),Noorwegen, turkije, Oekraine, Rusland, Polen,Duitsland, en Japan melden grote problemen.
Ook China meld zeer veel overlast door extreem winterweer.

Honderden doden door extreem winterweer.

Russische kou trekt richting Europa
AMSTERDAM - De koudegolf die Rusland sinds een week in zijn greep heeft, rukt op richting West-Europa. De Siberische kou leidde in de Scandinavische landen en het midden en oosten van Europa al tot grote problemen. Tientallen mensen kwamen om het leven.

In de Russische hoofdstad Moskou vroren opnieuw mensen dood, waardoor het dodental naar zeker 79 steeg. Het gaat weer harder vriezen, waarbij de temperatuur in de nacht kan dalen tot 32 graden onder nul. Veel mensen kampen ook in hun woning met de koude omdat verwarmingssystemen niet werken of onvoldoende capaciteit hebben.

Polen
Polen - waar het tot 31 graden vroor - telde afgelopen weekeinde 27 mensen die doodvroren, zodat in het land sinds het begin van de winter al minstens 150 personen aan de kou bezweken. In Warschau was het zaterdag net zo koud als in Moskou. In het westen van Polen veroorzaakten zware sneeuwval en gladheid grote verkeershinder.

Het vliegverkeer op de luchthaven van Gdansk liep forse vertragingen op, evenals het treinverkeer. Veel scholen blijven voorlopig dicht, al openen andere juist hun deuren om de kinderen te verzekeren van een warme maaltijd en een kachel. De autoriteiten hebben burgers opgeroepen boodschappen te halen voor ouderen.

Oekraïne
In Oekraïne vielen met temperaturen van ruim 30 graden onder nul zeker acht doden, vooral zwervers en bejaarden. Tientallen mensen zijn met bevriezingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen. Scholen en crèches blijven zeker tot donderdag gesloten.

De koudegolf vanuit Siberië leidde ook in Fins Lapland, het gebied in het noorden van het Scandinavische land, voor extreem lage temperaturen. In de gemeente Naruska gaf de thermometer in de nacht van zaterdag op zondag min 40,8 graden aan.

Noorwegen
In Noorwegen raakten ongeveer driehonderd huizen beschadigd, 13.000 huishoudens moesten het zonder stroom stellen. Ook elders konden treinen niet meer rijden en bleven veerboten liggen. Vluchten moesten worden geannuleerd. Door ijsvorming werd in Denemarken de brug over de Grote Belt een paar keer voor het verkeer afgesloten, waardoor de wegverbinding Duitsland-Kopenhagen was onderbroken. Honderden automobilisten moesten de nacht in hun auto doorbrengen.

Niet alleen Europa en het Aziatische deel van Rusland, ook Japan is in de ban van het Siberische winterweer. Ongeveer 10.000 passagiers brachten de nacht van zaterdag op zondag wegens geannuleerde vluchten door op een luchthaven in Tokio.

Niet alleen Europa en het Aziatische deel van Rusland, ook Japan is in de ban van het Siberische winterweer. Ongeveer 10.000 passagiers brachten de nacht van zaterdag op zondag wegens geannuleerde vluchten door op een luchthaven in Tokio.