Wednesday, January 25, 2006

nieuws en uitleg wetenschappelijke onderbouwing.

wetenschappelijke onderbouwing met behulp van Universiteit welke naam niet word vrijgegeven omtrent het gevaar voor economisch belangen.Meer aardbevingen in gaswinningsgebieden*

De aardbevingen in Groningen ontstaan door 'reactivatie van geologische breuken' op zo'n drie kilometer diepte in de ondergrond. Die breuklijnen zitten vrijwel overal in de aardkorst. Omdat in Groningen door gaswinning de poriedruk in het gesteente daalt, wordt het gesteente meer belast en klinkt het in (inklinking= verzakking door het compacter worden van de ondergrond!). Als dat in verschillende mate aan beide kanten van een breuk gebeurt, leidt dat tot bewegingen langs de breuk of: breukreactivatie.
Dit hoeft niet perse tot aardbevingen te leiden, want het is een samenspel van spanning en vervorming van gesteente waarin gas (het reservoir) zit en het gesteente daar omheen. Breukbewegingen kunnen ook geleidelijk verlopen. Dan merk je niets aan het oppervlak. Tijdens onderzoek naar de bevingen maken onderzoekers gebruik van geomechanische numerieke eindige-elementenmodellen. Deze geven aan wat er met de bodem gebeurt tijdens gaswinning. Door de modellen zo simpel mogelijk te houden, kunnen de parameters beters gescheiden bestudeerd worden. Eigenschappen van gesteente buiten het reservoir zijn daar een voorbeeld van. Maar ook de druk in het reservoir of het tektonisch spanningsveld in de grond. Dat laatste wordt in Noord-Nederland beheerst door de vorming van de Alpen. Er is uit onderzoek gebleken dat hoe meer gas er wordt geproduceerd hoe compacter het reservoirgesteente wordt. Als het reservoirgesteente veel stugger is dan het reservoir zelf zijn er meer bewegingen langs de breuken. Ook zijn bepaalde breuken gevoeliger voor aardbevingen. Toch valt er niet zomaar te oordelen over de aardbevingen en waar ze zich exact voor zullen doen, want heel veel parameters spelen een rol. Je kunt dus niet zeggen dat stijvere gesteenten, zoals klei, boven het reservoir trillingen veroorzaken of dat breuken, die bijvoorbeeld van noordwest naar zuidoost lopen, altijd aardbevingen veroorzaken. Want in Friesland heersen soortgelijke condities in de ondergrond en daar zijn ondanks gaswinning zelden aardbevingen.
De frequentie van het aantal aardbevingen zullen in de toekomst sterk toenemen in Noord-Nederland, alleen over de heftigheid valt nog weinig te zeggen. Verder blijkt uit onderzoek van het Knmi dat de vrijkomende energie van de aardbevingen in gasvelden over de jaren heen vrij constant is. Het gevaar is mogelijk wel dat bewegingen van de ene aardbeving net de druppels zijn die de volgende beving in gang zetten.

*dit gaat alleen nog over Nederland, maar hetzelfde principe kan in andere gebieden plaatsvinden!

Met grote dank aan de personen van de universiteiten die mee werken.