Wednesday, January 18, 2006

nieuws en uitleg

'Broeikaseffect binnen tien jaar onomkeerbaar'

Uitgegeven: 24 januari 2005 13:26

LONDEN - Het broeikaseffect bereikt binnen uiterlijk tien jaar het punt waarop het niet meer omkeerbaar is als er geen krachtige maatregelen worden genomen. Dat blijkt uit het rapport 'Meeting The Climate Challenge' dat dinsdag openbaar wordt gemaakt. De Britse krant The Independent, die de hand heeft weten te leggen op het rapport, publiceerde er maandag al uit.

"Er tikt een ecologische tijdbom", zei de Britse ex-minister Stephen Byers tegen de krant. Byers had samen met de Amerikaanse Republikeinse senator Olympia Snowe de leiding van de taakgroep die het rapport heeft opgesteld.

Gevolgen klimaatverandering rampzalig voor Spanje

Uitgegeven: 15 februari 2005 21:38
Laatst gewijzigd: 15 februari 2005 23:35

MADRID - Spanje is een van de landen die het zwaarst zal worden getroffen door het broeikaseffect. De temperatuur zal volgens het zwartste scenario tussen 2070 en 2100 in de zomer naar verwachting gemiddeld 7 graden hoger liggen dan nu.

Voor stranden in onder meer Cantabrië in het noorden en de Costa Doñana dreigt het gevaar dat ze worden overspoeld. De zeespiegel kan tegen het eind van de 21ste eeuw met 1 meter zijn gestegen.


Onderzoek

De Spaanse minister van Milieu Cristina Narbona presenteerde dinsdag de resultaten van een onderzoek naar klimaatverandering, dat in opdracht van haar departement is uitgevoerd. Ongeveer vierhonderd onderzoekers leverden een bijdrage aan de studie.

Voor de omroep Cadena SER maakte Narbona duidelijk dat het toerisme in haar land door het verlies van de stranden zwaar zal worden getroffen. Bovendien dreigt een nog groter watergebrek dan nu al het geval is in grote delen van het land. Verder zijn de hogere temperaturen funest voor zeldzame dieren in Spanje als de lynx en de beer en moet de brandweer vermoedelijk veel vaker uitrukken om bosbranden te bestrijden.

Kyoto

Narbona presenteerde de bevindingen een dag voordat woensdag het Kyoto-klimaatprotocol over het terugdringen van de uitstoot van schadelijke stoffen in werking treedt.

Noord-Europa mogelijk kouder door opwarming aarde

Uitgegeven: 23 juni 2005 21:02

EDINBURGH - De opwarming van de aarde als gevolg van het broeikaseffect kan ervoor zorgen dat het klimaat in Noord-Europa juist veel kouder wordt. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Edinburgh, waarvan de resultaten donderdag zijn gepubliceerd in het Zweedse tijdschrift Geografiska Annaler.

Volgens de wetenschappers is de opwarming van de aarde niet gelijkmatig verdeeld over onze planeet, zoals velen denken. Niet alleen atmosferische omstandigheden spelen een rol bij klimaatverandering, maar ook de temperatuur van zeewater. Die heeft namelijk invloed op oceanische stromingen, die voor een belangrijk deel de temperatuurverdeling op aarde bepalen.




25.000 Jaar

De onderzoekers hebben veertien jaar lang bodemmonsters bestudeerd uit de Argentijnse streek Patagonië, het meest zuidelijk gelegen stuk land buiten Antarctica. Zij onderzochten de ontwikkeling van gletsjers over de afgelopen 25.000 jaar.

Daarna vergeleken de wetenschappers hun gegevens met bestaande data over veranderingen in Noord-Atlantische gletsjers in dezelfde periode. Ze ontdekten dat in tijden van grote klimaatveranderingen, zoals het einde van de laatste ijstijd 17.500 jaar geleden, gletsjers in Patagonië aangroeiden terwijl die in Noord-Europa juist kleiner werden.

Zulke schommelingen tussen de beide polen worden al langer vermoed, maar het is de eerste keer dat er hard wetenschappelijk bewijs voor is geleverd.

Stabiel

De onderzoeksgegevens wijzen uit dat deze schommelingen tussen de polen zich alleen voordoen in overgangsperiodes tussen glacialen (ijstijden) en interglacialen (warme periodes tussen ijstijden). In tijden waarin het klimaat op aarde redelijk stabiel is, zoals de afgelopen 11.400 jaar, treedt het effect niet op.

Volgens de wetenschappers lijkt de aarde nu uit een stabiele klimaatsperiode te geraken. De afgelopen 11.400 jaar zorgde de temperatuurverdeling in de wereldzeeën voor een warme Atlantische golfstroom, en daardoor een relatief warm klimaat in Europa.

Afkoeling

Als door veranderingen in die verdeling golfstromen of windrichtingen veranderen, kan dat de hele klimaatverdeling op aarde op zijn kop zetten. Het gevolg daarvan kan een stevige afkoeling in Noord-Europa zijn, terwijl het zuidelijk halfrond juist warmer wordt.

Broeikaseffect maakt mogelijk einde aan droogte Sahel

Uitgegeven: 24 september 2005 20:26

AMSTERDAM - De regenval in de Sahel zou met 25-50% toe kunnen nemen als gevolg van het broeikaseffect. Dat blijkt uit resultaten van het Challenge Project, waarbij het klimaat voor de komende 80 jaar met een computermodel wordt gesimuleerd, zo meldt Kennislink op haar website.

Oorzaak van de toename van deze regenval in het woestijngebied is de versterking van de moesson, de jaarlijkse terugkerende regenperiode in dit gebied. De meeste regen in de Sahel valt in de maanden juli tot en met september. Door de sterke opwarming van de Sahara stroomt er als gevolg van drukdalingen vochtige lucht van de Atlantische oceaan naar de Sahel. Het broeikaseffect versterkt dit proces.


Simulatie

Het gebruikte computermodel is het Community Climate System Model (CSM); deze simulatie maakt deel uit van het Challenge Project. Uit de 80-jarige simulatie wordt een toename van regenval van 1-2 mm/dag berekend (25-50 %), als gevolg van het broeikaseffect. De resultaten van dit onderzoek zijn afgelopen week gepubliceerd in Geophysical Research Letters.

Door deze toename in de Sahel regenval neemt de kans op een droogte zoals in de periode 1970-1990 sterk af. Echter, droogteperiodes aldaar zijn nooit uit te sluiten, het klimaat zal ook in de toekomst natuurlijke schommelingen blijven behouden.

Onzekere factoren

De resultaten van dit onderzoek zijn getoetst aan de beschikbare waarnemingen. Desalniettemin blijven er nog veel onzekere factoren. Vergelijking met andere modelstudies en verder onderzoek is nodig om deze prognoses verder te kunnen onderbouwen.

'Warme Golfstroom zwakt af'

Uitgegeven: 1 december 2005 11:32

LONDEN - De kracht van de Warme Golfstroom , die door de Atlantische Oceaan warmte richting West-Europa aanvoert, is de afgelopen dertien jaar met 30 procent in kracht afgenomen. Het fenomeen is waarschijnlijk het gevolg van de opwarming van de aarde, maar kan paradoxaal genoeg zorgen voor een veel kouder klimaat in West-Europa. Dat staat in een Britse studie die donderdag is gepubliceerd in het blad Nature.

De Warme Golfstroom begint in de Golf van Mexico en brengt warm water naar het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. Omdat het water daar relatief zout is, kan het na afkoeling naar beneden zinken, waarna het in zuidelijke richting terugstroomt. De relatief warme oceaan beïnvloedt de temperatuur in een wijde omgeving.


Door de opwarming van de aarde smelten de ijskappen in Groenland. Het water dat op deze manier in de Noord-Atlantische Oceaan terechtkomt, leidt mogelijk tot de verzwakking van verscheidene stromen, waaronder de Warme Golfstroom, zo meldden donderdag Britse kranten.