Friday, January 27, 2006

nieuws en uitleg

Sneeuw verlamt nu ook Noord-Italië

MILAAN - Na 24 uren van sneeuwval is vrijdag het openbare leven in het noorden van Italië grotendeels lamgelegd. Milaan, de economische hoofdstad van Italië, ligt onder een pak van 40 centimeter sneeuw, berichtte de gemeente.

De scholen blijven voorlopig gesloten. De spoorwegen meldden dat veel treinen uitvallen. De treinverbindingen tussen met name Turijn en Venetië en die tussen Milaan en Florence zijn opgeschort volgens de Ferrovie dello Stato (Staatsspoorwegen).

Ook het luchtverkeer wankelt onder de sneeuwlast. Vanaf de Milanese luchthaven Malpensa is 80 procent van de vluchten niet mogelijk volgens de maatschappij Alitalia. Het vliegveld Milaan-Linate is tot minstens zes uur vrijdagavond dicht. Ook de luchthavens van Bergamo, Parma en Genua zijn gesloten. Rond Genua zijn grote stukken autosnelweg voor het verkeer afgesloten.

De koude is opsteker voor de organisatie van de Olympische Winterspelen in Turijn die kwakkelweer vreest. Niettemin is het in het uiterste noordwesten van Italië, in de Vallei van de Susa waar de spelen worden gehouden, wel erg koud maar de sneeuwval is er gering.


Buitenland

vr 27 jan 2006, 19:33

Weer tientallen doden en overlast door kou en sneeuw

MOSKOU/MILAAN/HAMBURG - De aanhoudende kou in Europa heeft ook het afgelopen etmaal opnieuw tientallen mensenlevens geëist. Weer daalde het kwik op sommige plaatsen tot min 30 graden. De hevigste sneeuwval in bijna twintig jaar tijd zorgde in Noord-Italië voor grote overlast.


In Rusland zijn zeven mensen, onder wie twee kinderen, gestorven door koolmonoxidevergiftiging. De familie woonde in de buurt van Savropol (in het zuiden) en had wegens de extreme kou alle luchttoevoer van de woning afgesloten, aldus de autoriteiten vrijdag.

Iets dergelijks gebeurde ook al eerder deze maand in dezelfde regio. Toen zijn vier lichamen in een woning aangetroffen. Het is nog steeds bitter koud in Rusland.

In Polen zijn sinds de inval van de winter 191 mensen overleden, van wie zes in het afgelopen etmaal. Vorig jaar telde Polen 190 doden door winterkou. In Oekraïne bezweken de afgelopen 24 uur 39 mensen aan de kou. Dat betekent dat in het land in nog geen week 220 mensen omkwamen. Ruim 2500 Oekraïners liggen in het ziekenhuis.

In Duitsland vroor een dakloze dood en verdronk een schaatser die door het ijs was gezakt. Het totale aantal winterdoden bij de oosterburen is daarmee opgelopen tot acht. Kroatië meldde vrijdag de derde dode door de kou, een bejaarde vrouw.

Na 24 uren van sneeuwval was vrijdag het openbare leven in het noorden van Italië grotendeels lamgelegd. Milaan, de economische hoofdstad van Italië, ligt onder een pak van 40 centimeter sneeuw. De scholen en onderwijsinstellingen worden tot nader order gesloten.

De spoorwegen meldden dat veel treinen uitvallen. De treinverbindingen tussen met name Turijn en Venetië en die tussen Milaan en Florence zijn opgeschort volgens de Ferrovie dello Stato (Staatsspoorwegen).

Ook het luchtverkeer wankelt onder de sneeuwlast. Vanaf de Milanese luchthaven Malpensa is 80 procent van de vluchten niet mogelijk volgens maatschappij Alitalia. Ook de luchthavens van Bergamo, Parma en Genua zijn gesloten. Rond Genua zijn grote stukken autosnelweg voor het verkeer afgesloten. De weermannen van Italië, vaak legerofficieren, voorzien dat de sneeuwval aanhoudt tot en met zaterdagmorgen.

De koude is een opsteker voor de organisatie van de Olympische Winterspelen in Turijn die kwakkelweer vreest. Niettemin is het in het uiterste noordwesten van Italië, in de Vallei van de Susa waar de spelen worden gehouden, wel erg koud maar de sneeuwval is er gering.

spanje ontregeld door sneeuwval.

Ook in het noorden van Spanje kwam het door hevige sneeuwval tot een verkeerschaos. De snelweg van Baskenland naar Frankrijk was urenlang afgesloten. Op het eiland Menorca werd de hevigste sneeuwval in twintig jaar tijd geregistreerd.

Zwitserland sluit wegen af.

In het zuiden van Zwitserland zijn autowegen gesloten voor vrachtverkeer. In de nacht van donderdag op vrijdag viel hier tot 30 centimeter sneeuw.
Diverse passen zijn afgesloten en onbereikbaar.
Auto,s worden ten zeerste aangeraden zonder sneeuwkettingen de zuidelijke regio,s van Duitsland, Zwitserland, etc etc niet te benaderen.
Ook mensen die op wintersport willen word aangeraden de nieuws berichten in de gaten te houden.


Opmerking; Helaas zal dit pas het begin zijn van zeer grote klimaat veranderingen die wereldwijd voor zeer grote problemen gaan zorgen.
Vele duizenden mensen zullen door kou en bevriezing om het leven gaan komen terwijl aan de andere kant de spiegel zorgt voor extreme warmte, ook hier worden vele doden gemeld, met name Australie meld grote bosbranden die door behulp van de wind aan blijven wakkeren.