Friday, January 20, 2006

extra nieuws "moby dick" back....

Walvis in Theems zet Londen op stelten

Uitgegeven: 20 januari 2006 15:44
Laatst gewijzigd: 20 januari 2006 18:00

LONDEN - Londenaren keken vrijdag hun ogen uit toen ze een walvisachtige zagen zwemmen in de rivier de Theems. Volgens de Britse zender BBC gaat het om een Noordelijke Butskop, een walvisachtige uit de familie van de spitssnuitdolfijnen, die doorgaans alleen te vinden is in de noordelijke Atlantische Oceaan.

Bekijk video: Modem/ Breedband



'Hij is erg ver van huis en ik heb geen idee hoe het dier in de Theems terecht is gekomen'


Het dier, ongeveer 5 meter lang, werd onder meer gezien bij de parlementsgebouwen in het historische hart van Londen. Een zegsman van de Royal National Lifeboat Institution (RNLI) liet de BBC weten dat donderdag al drie walvissen waren gespot in de rivier, maar dat slechts een dier het is gelukt om verder stroomopwaarts te zwemmen.

Een bioloog van de dierentuin van de Britse hoofdstad sprak van een zeer zeldzaam verschijnsel. "Hij is erg ver van huis en ik heb geen idee hoe het dier in de Theems terecht is gekomen." Volgens het stadsbestuur van Londen is na een kijkje in de archieven het de eerste keer dat een butskop in de rivier is waargenomen.


Het dier, ongeveer 5 meter lang, werd onder meer gezien bij de parlementsgebouwen


Dierenbeschermers hebben een boot nabij de butskop om te zien of het dier in de problemen komt. Het heeft al een afgemeerde boot geraakt. De butskop ziet er volgens experts gezond uit, maar ze hebben zorgen over hoe het dier zijn weg terug naar zee moet vinden. Langs de kade hebben zich honderden mensen verzameld die getuige willen zijn van het zeldzame gebeuren.

Breaking News

Het Britse Sky News heeft een helikopter ingezet om de butskop te kunnen volgen en opnamen te maken. De website van de commerciƫle omroep heeft het nieuws over de walvis als 'Breaking News' gebracht. Ook de Amerikaanse nieuwszender CNN berichtte rechtstreeks vanaf de kade.

Over de jaren zijn al vaker dolfijnen en zeehonden in de Theems opgedoken.


Uitleg; het dierenrijk is van slag en is op zoek naar veilige bakens voor hetgeen er komen gaat, net als jaren geleden mobie dick ver duitsland in zwom is nu dit boodschappertje vanuit de natuur ook weer gestuurd met overduidelijke reden.