Thursday, January 19, 2006

nieuws en uitleg

do 19 jan 2006, 16:28

Zweden in problemen door winterweer

STOCKHOLM - Hevige sneeuwval en ijzel hebben donderdag ten noorden van de Zweedse hoofdstad Stockholm een lange kettingbotsing veroorzaakt. 28 personenauto's en vier vrachtwagens waren betrokken bij het ongeluk, waardoor enkele mensen zwaargewond raakten. De snelweg E4 is voor de rest van de dag afgesloten.

Binnen anderhalf uur deden zich nog vier andere ongelukken voor in de buurt van de kettingbotsing. De temperatuur in Stockholm is gedaald tot tien graden onder nul. Bovendien sneeuwt het voortdurend en waait er een sterke wind. In het weekeinde gaat het nog harder sneeuwen.


Ook Duitsland meld zeer extreem weer.

het oosten van Duitsland kampt met de meest zware sneeuwval van de afgelopen 50 jaar.
Op sommige plaatsen word meters sneeuw gemeld, ook staat het verkeer bij de grenzen van Tsechie compleet vast.

Rusland

OOk hier word medling gemaakt van zeer extreem winterweer. dit

uitleg doordat de aardringen compleet uit balans zijn ontstaan enorme ongeregeldheden zodat temperatuur vrijwspel heeft, enkel de Russische regering heeft al meer dan 24 doden gemeld in een nacht.
Ook Nederland moet zeker rekening gaan houden met grote kans in dit gebied te gaan komen.


Mini ozongat boven Nederland

Uitgegeven: 19 januari 2006 12:25
Laatst gewijzigd: 19 januari 2006 14:14

DE BILT - Zeer koude lucht zorgt dezer dagen voor een mini ozongat boven Nederland. In de stratosfeer, op 22 kilometer hoogte, is het namelijk rond de -86,8 graden. De extreem lage temperatuur beïnvloedt het chemisch evenwicht in de luchtlagen, meldde het KNMI donderdag.

De ozonlaag beschermt tegen de schadelijke UV-straling van de zon. Maar veel zorgen hoeven we ons volgens een woordvoerder niet te maken. Het mini ozongat is een heel ander fenomeen dan het gat boven de zuidpool. Het kleine gat bestaat een paar dagen, het ozongat boven de zuidpool een paar maanden.


Het KNMI meet donderdagmiddag met een speciale weerballon hoe koud het daar boven precies is. "Waarschijnlijk is het nog nooit zo koud geweest." Het huidige record staat op -86,1 graden Celsius op 31 januari 1989. Het ozonrecord van Nederland (205 Dobson eenheden op 30 november 1999) zou dus nog gebroken kunnen worden. "Vanmiddag rond 15.00 uur is daar meer duidelijkheid over." Het gebied met de laagste ozonwaarden ligt momenteel boven België.

De lage temperaturen in de stratosfeer (oftewel de ozonlaag, de laag boven de troposfeer waarin wij leven) maken het mogelijk dat zich daar wolken gaan vormen. Zulke wolken worden ook wel parelmoerwolken of Polar Stratospheric Clouds genoemd. Volgens het weerinstituut zijn de wolken maar zelden in Nederland te zien. "Het is echter de vraag of we ze kunnen signaleren. Dat hangt af van de bewolking."

'Gaswinning schaadt Wadden nauwelijks'

Uitgegeven: 18 januari 2006 09:39
Laatst gewijzigd: 18 januari 2006 09:41

HILVERSUM Gaswinning in de Waddenzee zal het milieu nauwelijks schaden. Dat blijkt uit de milieu-effectrapportage, die is opgesteld met het oog op de gaswinning in het gebied door de NAM. Binnen de milieubeweging bestaan twijfels. Bodemdaling als gevolg van de gaswinning zou de natuur wel degelijk aantasten.

Tweede Kamer en kabinet vonden eind 2004 gaswinning in de Waddenzee wel verantwoord na een rapportage van de commissie-Meijer over mogelijke gevolgen van economische activiteiten in de Waddenzee. De milieu-effectrapportage is onderdeel van de procedure om een vergunning voor gaswinning te verstrekken.


Het ministerie van Economische Zaken begint donderdag de inspraakprocedure. Volgens een woordvoerder van de NAM kan het rapport nauwelijks verrassingen bevatten. De NAM zegt voor de opstelling van het rapport "veel contact" te hebben gehad met de milieubeweging.

Dit jaar zal duidelijk worden of de NAM een vergunning krijgt voor gaswinning in het Waddengebied

Uitleg; ook hier word vreselijk onderschat dat de aardkost aan het inzakken is, enkele bewijzen zijn dat overduidelijk te zien is dat zandplaten verdwenen zijn en nog steeds verder wegzakken in zee.
Dit staat ook met het Noorden van Nederland te gebeuren en we wachten eigenlijk op het instorten van deze gebieden omdat de aangegeven boodschappen duidelijk erop wijzen dat het moment dichtbij is gekomen dat dit aan de voordeur staat, diverse waarschuwingen zijn ook door de regering van de tafel geveegd.
Helaas kunnen wij niet meer doen dan afwachten en toekijken, wel proberen we uiteraard tijdig in te lichten zodra we berichten door krijgen van Moeder Aarde.