Wednesday, January 11, 2006

nieuws en uitleg

Buitenland

wo 11 jan 2006, 20:00
Noren bouwen grootste bunker voor ramp
LONDEN/WAGENINGEN - Noorwegen gaat op het eiland Spitsbergen, op 1000 kilometer van de Noordpool, een opslagbunker bouwen met zaden van twee miljoen soorten gewassen. Wanneer natuurrampen of atoombommen het leven op aarde zouden vernietigen, kan de landbouw weer opgezet worden met de zaden in de bunker. Dat meldt het Britse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist zaterdag.


Het 3 miljoen euro kostende bouwwerk wordt niet voortdurend bemand. Alleen na rampen mag de opslag gebruikt worden, tot die tijd bewaken alleen ijsberen de zadenbank in het poolgebied.

In de jaren '80 zijn de eerste plannen gemaakt voor een zadenbank, maar na het einde van de Koude Oorlog zakte het idee weg. In oktober gaf de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) toestemming voor de bouw van de bunker met drie meter dikke betonnen muren en speciale drukbestendige deuren.

Volgens bioloog dr. C. Kik, hoofdcurator van het Centrum voor Genetische Bronnen (CGN) van de Wageningen Universiteit, zal het bewaarcentrum op Spitsbergen de grootste genebank ter wereld worden. In totaal zijn er volgens hem zo'n 1500 genenbanken. Het CGN in Wageningen behoort met 25.000 unieke plantenbronnen tot de vijftig grootste banken ter wereld.


==========================================================
uitleg;

zoals ook in deze berichten duidelijk is te lezen dat wij niet alleen ons zorgen maken omtrent het klimaat.
vergeten word bij deze bewaarcentra dat natuur zelf zorgt voor overleving, zaden kunnen duizenden jaren ongerept blijven tot het juiste licht en de voeding haar bereikt en dan alsnog weer uitloopt.