Wednesday, January 25, 2006

Nederland ontspringt tot nog toe de dans....

Doden door extreem winterweer in Europa

Uitgegeven: 25 januari 2006 12:18
Laatst gewijzigd: 25 januari 2006 13:52

KIEV - In Oekraïne zijn de afgelopen 24 uur zeker 53 mensen om het leven gekomen door het extreem koude weer. Dat heeft het ministerie van Gezondheid in Kiev woensdag laten weten. Daarmee komt het totaal aantal doden door het winterweer op 130.

Zeker 538 mensen met bevriezingsverschijnselen en onderkoeling zijn het afgelopen etmaal opgenomen in het ziekenhuis. De temperaturen in Oekraïne zakten vorige week tot ver onder het vriespunt door extreem koude lucht uit Siberië.


Polen

In Polen is het aantal doden als gevolg van het barre winterweer gestegen tot 175. Dinsdagavond en in de nacht van dinsdag op woensdag zijn opnieuw veertien mensen als gevolg van bevriezing overleden, meldde een woordvoerder van de Poolse politie.

In de nachtelijke uren werden in Polen opnieuw temperaturen tot min 30 graden Celsius gemeten. Vooral daklozen hebben te lijden onder de extreme koude, ondanks voorzieningen die politie en brandweer voor deze groep hebben getroffen.

Ongeveer 20.000 huishoudens hebben problemen met de warmtevoorziening. De komende dagen wordt het iets beter. De temperatuur stijgt dan tot waarden van ongeveer 15 graden onder het vriespunt.

Griekenland

In Griekenland zijn als gevolg van de aanhoudende sneeuwstorm vier mensen om het leven gekomen door verkeersongevallen op gladde wegen. In het noorden van het land, waar het dag en nacht vriest zijn meer dan driehonderd dorpen in bergachtige gebieden van de buitenwereld afgesloten. Dat deelde de burgerbescherming woensdag mee.

Automobilisten kunnen op de belangrijke verbindingsweg tussen Athene en Thessaloniki alleen maar met sneeuwkettingen rijden. De overheid heeft vrachtverkeer over de weg verboden. De weg was urenlang afgesloten omdat her en der geslipte vrachtwagens dwars over de weg lagen.

De dinsdag stilgelegde veerverbindingen over de Egeïsche Zee konden woensdag nog niet hervat worden omdat de stormachtige wind nog niet is afgenomen. In het hele land blijven de scholen woensdag dicht.

Tsjechië

Tsjechië maakte woensdag melding van de negentiende 'koudedode' dit jaar en Servië berichtte over een eerste slachtoffer, een 67-jarige dakloze. In beide landen zijn temperaturen gemeten tot circa minus 30 graden.

Turkije

In Turkije kwamen sinds het begin van de koudegolf al zeker vijf mensen om door bevriezing. Het jongste slachtoffer werd woensdag gevonden in Zuid-Turkije. Het ging om een 52-jarige man die op straat was gevallen, niet meer kon opstaan en uiteindelijk door de kou stierf.