Wednesday, January 25, 2006

nieuws en uitleg

Weer dode door kou in Duitsland

Uitgegeven: 24 januari 2006 09:20
Laatst gewijzigd: 24 januari 2006 11:52

BERLIJN - In het oosten van Duitsland is in de nacht van maandag op dinsdag een 63-jarige man bezweken aan de kou. Hij sliep in een onverwarmd huis, aldus de politie. Daarmee komt het aantal doden door het winterweer in Duitsland op vijf.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Duitsland kampt sinds zondag met bittere kou en harde wind. In de nacht van maandag op dinsdag daalde het kwik in Beieren tot min 36,2 graden. Het record daar stamt uit 1929, met min 37.

Ook in andere Europese landen blijft sprake van extreme temperaturen en veel ongemak. Her en der zitten mensen door storingen zonder verwarming. Dorpjes zijn van de buitenwereld afgesloten, wegen onbegaanbaar en veel scholen blijven ook dinsdag dicht.

Een vrachtschip raakte op de Egeïsche Zee met zeventien man aan boord in problemen door de harde wind. Pogingen om de bemanning met helikopters te redden, hebben nog geen succes gehad.

Door gladheid moesten in Griekenland honderden automobilisten de nacht in hun voertuig doorbrengen. Veel vluchten in Griekenland, maar ook in Polen zijn geannuleerd wegens sneeuwstromen. Duizend gezinnen in een dorpje in het noordoosten van Polen zaten de nacht zonder verwarming door een storing. Veel scholen blijven ook dinsdag dicht.


De koudegolf vanuit Siberië leidde ook in Fins Lapland, het gebied in het noorden van het Scandinavische land, voor extreem lage temperaturen. In de gemeente Naruska gaf de thermometer in de nacht van zaterdag op zondag min 40,8 graden aan.

In Noorwegen raakten ongeveer driehonderd huizen beschadigd, 13.000 huishoudens moesten het zonder stroom stellen. Ook elders konden treinen niet meer rijden en bleven veerboten liggen.

Vluchten moesten worden geannuleerd. Door ijsvorming werd in Denemarken de brug over de Grote Belt een paar keer voor het verkeer afgesloten, waardoor de wegverbinding Duitsland-Kopenhagen was onderbroken. Honderden automobilisten moesten de nacht in hun auto doorbrengen.