Sunday, January 22, 2006

moeder natuur slaat toe

Koudegolf uit Rusland rukt op naar andere landen

Uitgegeven: 21 januari 2006 13:29
Laatst gewijzigd: 21 januari 2006 15:54

MOSKOU/WARSCHAU/KOPENHAGEN - De koudegolf die Rusland sinds het begin van de week in zijn greep heeft, breidt zich uit naar aangrenzende landen. In de hoofdstad Moskou vroren in de nacht van vrijdag op zaterdag vijf mensen dood. Weliswaar steeg de temperatuur in Moskou zaterdag tot 22 graden onder nul, maar door de harde wind leek het veel kouder dan eerder.

Uitzicht op beter weer is er voorlopig niet, zeggen de meteorologen. Vanaf maandag gaat het harder vriezen, waarbij de temperatuur in de nacht kan dalen tot 32 graden onder nul. Heel veel mensen hebben het ook in huis koud omdat de verwarmingssystemen niet voldoende capaciteit hebben. Veel mensen verwarmen bij met elektrische kachels. De stroomproductie werkt op topcapaciteit.

In Oekraïne vielen vrijdag en zaterdag acht doden, vooral zwervers en bejaarden. Tientallen mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen.

Scandinavië

Ook in Noord-Europa is het bar weer. Zware sneeuwstormen en felle koude legden vrijdag in grote delen van Scandinavië het verkeer plat. Treinen konden niet meer rijden, veerboten bleven liggen.

Ook moesten in Noorwegen, Zweden en Denemarken de meeste vluchten worden geannuleerd. De luchthaven van Kopenhagen, Kastrup, werd vrijdag gesloten, nadat de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS eerder al alle Europese vluchten van en naar het vliegveld had geschrapt. De ijsafzetting op vliegtuigen kon niet meer worden verwijderd, aldus een woordvoerster. Duizenden reizigers raakten gedupeerd. Zaterdag kwam het verkeer geleidelijk weer op gang.

Wegens ijsvorming werd voor de tweede keer vrijdag de brug over de Grote Belt voor het verkeer afgesloten, waardoor de wegverbinding Duitsland-Kopenhagen is onderbroken. Ook zaterdag was de brug gesloten.

Polen

In het westen van Polen was het zaterdag ook koud. Zware sneeuwval veroorzaakte grote verkeershinder. Het vliegverkeer op de luchthaven van Gdansk liep forse vertragingen op, evenals het treinverkeer. Zondag wordt in het land een zware koude-inval verwacht. In Warschau was het zaterdag net zo koud als in Moskou.

Kou blijft levens eisen in Rusland

Uitgegeven: 20 januari 2006 12:56
Laatst gewijzigd: 20 januari 2006 14:25

MOSKOU - De steenkoude winter in Rusland blijft levens eisen. Donderdagavond en in de daaropvolgende nacht bezweken weer zeker zeven mensen in de hoofdstad Moskou. Ook elders in het land overleden mensen door de vrieskou. Het totale aantal doden door de kou kwam daarmee volgens Russische media op zeker 130.

Bekijk video: Modem/ Breedband


De temperatuur in Moskou was vrijdagochtend net iets boven de minus 30 graden Celsius. De meeste doden zijn daklozen, die ondanks extra opvangplaatsen doodvriezen op de straten.

Meer dan twintig mensen werden in de nacht van donderdag op vrijdag naar ziekenhuizen gebracht met onder meer bevriezingsverschijnselen aan ledematen. Meteorologen hebben gezegd dat de extreme kou in het weekeinde zal aanhouden.Uitleg; Moeder Natuur is begonnen met herstel van evolutie, wij raden u ten zeerste aan niet te reizen en de waarschuwingen in acht te nemen. die wij reeds eerder op onze site gedaan hebben.