Friday, February 18, 2011

Zonplasma heeft aarde bereikt maar had minder impact dan verwacht .. ( de standaard.be)Plasmawolk heeft aarde bereikt


De plasmawolk die maandag de zon heeft verlaten, heeft vrijdagmorgen de aarde bereikt, zo heeft de gespecialiseerde website spaceweather.com gemeld. De 'coronal mass ejection' (CME) botste omstreeks 02.00 uur Belgische tijd met het magnetisch veld van de aarde.

De impact was niet zo hevig als verwacht werd.

Donderdag had de Koninklijke Belgische Sterrenwacht al laten weten dat de plasmawolk hoogstwaarschijnlijk was vertraagd door de zonnewind en door twee voorafgaande minder snelle plasmawolken.

De wolk heeft hierdoor een deel van zijn energie verloren, wat verklaart dat de impact minder energetisch was. De voorspelling luidde dat er in Belgi├ź geen poollicht te zien zou zijn.

Een plasmawolk is een grote hoeveelheid zonnemassa die wordt weggekatapulteerd. Zo'n wolk bereikt meestal na twee tot vijf dagen onze planeet als ze onze richting uitvliegt.

Een plasmawolk kan een magnetische storm veroorzaken. Radiocommunicatie wordt bemoeilijkt of kan wegvallen, navigatiesystemen ondervinden nadeel, elektrische stromen kunnen geïnduceerd worden in elektriciteits- en pijpleidingen. Bij magnetische stormen is de breedtegraad belangrijk. Of het dag of nacht is, maakt niet uit.

Het magnetisch veld van de aarde beschermt oms tegen de impact van plasmawolken.