Thursday, February 24, 2011

Ook Indiana meld weglopen congresleden.. ( volkskrant)

Ook in Indiana vluchten congresleden voor stemming
ANP − 23/02/11, 20:11

Gouverneur Mitch Daniels van Indiana.

CHICAGO - Democraten uit het congres van de Amerikaanse staat Indiana hebben zich verstopt in andere staten, om een stemming over minder vakbondsrechten te verhinderen. Zonder de Democraten is er geen quorum voor een geldige stemming.

De Democraten van Indiana volgen daarmee het voorbeeld van veertien partijgenoten in Wisconsin. Die zijn al ruim een week op de vlucht voor een stemming. Ze willen pas terugkeren als een wetsvoorstel wordt afgezwakt dat ambtenaren verbiedt lid te worden van een vakbond.

Kopje kleiner
De Republikeinen gebruiken hun meerderheid in een reeks staten momenteel om de vakbonden een kopje kleiner te maken. De bonden vormen traditioneel een sterke basis voor de rivaliserende Democraten.

De Republikeinen hebben inmiddels in twaalf van de vijftig Amerikaanse staten afgedwongen dat ambtenaren geen lid mogen worden van een bond. Zo'n 22 staten hebben bovendien wetten aangenomen waardoor het lidmaatschap overbodig wordt: ook niet-vakbondsleden profiteren van loonsverhogingen die door de vakbond zijn uitonderhandeld.

Fel verzet
De aanval op het vakbondswezen stuit op fel verzet in het centrale deel van de VS, waar de bonden vrij sterk zijn. In Wisconsin bezetten honderden rumoerige betogers al negen dagen lang het Senaatsgebouw. Net als de demonstranten op het Tahrirplein in het Egyptische Caïro, hebben ze een eigen kamp opgezet. Ze slapen daar 's nachts. Sympathisanten brengen water en pizza.

De betogers in Wisconsin belaagden dinsdag een journalist van de rechtse tv-zender Fox News, toen hij verslag uitbracht over de bezetting. Tijdens zijn hele live verslag schreeuwden de betogers 'Vertel de waarheid!'.

Boete
Ook in de staat Ohio zijn duizenden betogers op de been bij hun Senaatsgebouw, als protest tegen een wet die veel vakbondsrechten schrapt voor ambtenaren. Maar de Democraten in deze staat willen niet de benen nemen, zei hun leider Capri Cafaro tegen tv-zender CNN. 'Dat is voor ons onmogelijk', zei hij, temidden van betogers met borden 'Stop de oorlog tegen werknemers'. 'Ik prijs mijn collega's in andere staten, maar wij proberen hier het debat voort te zetten.'

De Democraten van Indiana hangt ondertussen een boete of berisping boven het hoofd als ze nog langer wegblijven, waarschuwde de Republikeinse voorzitter Brian Bosma van het Huis van Afgevaardigden in Indiana.