Monday, February 21, 2011

Doden door freedom wave Libie.. ( de morgen.be)


Minstens 60 doden bij nieuwe onlusten Tripoli

DM UPDATE In de Libische hoofdstad Tripoli zijn in de nacht van zondag op maandag meer dan 60 mensen gedood bij protesten tegen het regime. Dat vernam Al-Jazeera uit medische bronnen.

De onlusten braken uit na een toespraak van Saif al-Islam, de zoon van de Libische leider Moammar al-Kadhafi. Duizenden anti-regeringsmanifestanten raakten op het Groene Plein in Tripoli slaags met aanhangers van Kadhafi.

In de voormiddag zagen inwoners van de Libische hoofdstad rook opstijgen uit de gebouwen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Eerder was al brand gesticht in het parlementsgebouw. De opstandelingen vernielden ook meerdere theehuizen. De meeste winkels bleven overigens gesloten.

De protesten tegen het regime zijn al dagen aan de gang en hebben intussen al aan ongeveer 200 mensen het leven gekost. Tegenstanders beweren dat de steden Al-Baidha, Tobruk en Ajdabiya inmiddels door de opstandelingen gecontroleerd worden. Ook in Benghazi zouden de veiligheidstroepen en milities zijn teruggedrongen.

Het blijft intussen onduidelijk waar Kadhafi en zijn familie zich ophouden.Tegenstanders punderden ook de hoofdkantoren van de staatstelevisie en staatsradio. De uitzendingen van de staatstelevisie en radio waren zondagavond stopgezet. Maandagochtend zijn ze hervat.

Maandagochtend bestormden honderden gewapende mensen in Tripoli een grote bouwplaats van een Zuid-Koreaanse aannemer. De aanvallers verwondden ongeveer vijftien werknemers uit Bangladesh en drie uit Zuid-Korea.

Stammen sluiten zich aan bij protest
Verscheidene stammen sluiten zich aan bij de opstand tegen Kadhafi, aldus internetsites van de oppositie. Zo willen twee stammen de stad Sebha in het centrum van het land onder hun gezag brengen. Er zijn berichten dat Kaddafi in die stad verblijft.

Mohammed Bayou, tot een maand geleden regeringswoordvoerder, veroordeelde het geweld van het regime tegen de oppositie. Volgens mensenrechtenorganisaties hebben het leger en de politie in de afgelopen dagen zeker 230 actievoerders omgebracht. Bayou zei dat Saif al-Islam Kaddafi de dialoog met de oppositie moet aangaan.

Frankrijk haalt burgers weg
Europese landen denken intussen verschillend over de situatie van hun landgenoten in Libië. Frankrijk roept de circa 750 Fransen in Libië op het land te verlaten. Het land sluit ook de scholen die het beheert in Libië, meldde minister Laurent Wauquiez (Europese Zaken) maandag.

De Fransen hebben zelf circa dertig landgenoten geëvacueerd uit de stad Benghazi. Daar zijn gewelddadige conflicten zijn tussen opstandelingen en regeringstroepen. Maar het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken vraagt de Duitsers alleen de regio rond Benghazi te mijden. (belga/anp/mvdb)