Thursday, February 24, 2011

Onvrede groeit ... ( Telegraaf Ambassade Marokko..)

Marokkaanse ambassademedewerkers staken

Den Haag - Medewerkers van de Marokkaanse ambassade in Nederland hebben woensdag het werk neergelegd voor een wilde werkonderbreking. De stakers zijn ontevreden over hun werkomstandigheden.


Het werk wordt niet alleen wild onderbroken bij de ambassade in Den Haag, maar ook bij consulaten in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Bosch, meldt de Wereldomroep. De Marokkanen hebben wel arbeidscontracten, maar al tien jaar geen salarisverhoging gehad. Er bestaat geen pensioenregeling en de medewerkers hebben geen zorgverzekering.

Van de zestig werknemers hebben er zeker 56 het werk voor één dag onderbroken. De ambassadeur is vooraf per brief op de hoogte gebracht, aldus een woordvoerder van de actievoerders.

„De werknemers hebben het werk neergelegd zonder dat wij daarvan op de hoogte zijn gesteld. We hebben het afgeraden, maar ze konden niet langer wachten. Een extra impuls om nu het werk te onderbreken vormde waarschijnlijk de onrust in de Arabische wereld”, aldus Manschot. Abavakabo is al een tijdje bezig om de arbeidsvoorwaarden van het personeel bij de ambassadeur aan te kaarten. In diverse brieven heeft de bond gevraagd om een gesprek met de ambassadeur over de problemen. Daar is tot nu toe geen reactie op gekomen.

Het conflict draait volgens Manschot vooral om de sociale premie. „Het werkgeversdeel van de sociale premie wordt niet betaald. De Belastingdienst verhaalt dat op het personeel, dat daardoor in financiële problemen raakt”, aldus Manschot. „Er zijn zelfs mensen die de schuldsanering ingaan.” Eerder voerden vier ex-medewerkers actie. Zij kregen volgens de bond ontslag nadat ze zich ziek hadden gemeld.