Tuesday, February 22, 2011

Meer nieuws aardbeving Nieuw Zeeland.. ( De morgen.be)

Minstens 65 doden bij zware aardbeving in Nieuw-Zeeland


DM UPDATE Door een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter zijn dinsdagmiddag (lokale tijd) in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch meerdere doden gevallen. Dat meldden brandweer en politie in de stad op het zuidelijke eiland. Premier John Key spreekt van 65 doden en vreest dat het aantal nog zal oplopen.

"Het is een totale tragedie voor deze stad, voor Nieuw-Zeeland, voor de mensen waar we zoveel om geven", aldus premier Key. "Het is een verschrikkelijke tijd voor de mensen in Canterbury." Canterbury is de regio waar Christchurch in ligt.

Eerder beschreef burgemeester Bob Parker zijn stad als een oorlogszone. "Er zullen doden te betreuren zijn, er zijn veel verwondingen, en er zal een hoop verdriet volgen in deze stad." Hij sprak van "een zwarte dag" in de geschiedenis van Christchurch. Parker heeft de noodsituatie uitgeroepen. Die blijft minstens vijf dagen gelden. Volgens Parker is de schade aan de stad "immens'' en is hulp uit andere delen van Nieuw-Zeeland noodzakelijk.

Kerk stort in
Door de aardbeving raakten twee bussen bedolven onder vallend puin, waarbij een nog onbekend aantal mensen om het leven kwam. Meerdere gebouwen stortten in, waaronder een kerk in het centrum van de stad. Volgens de priester zouden er nog mensen onder het puin kunnen liggen.

Meerdere mensen zouden vastzitten in beschadigde gebouwen. Op diverse plekken brak brand uit, maar door gebrek aan water is blussen volgens de brandweer moeilijk. In de stad sprongen op verschillende plekken waterleidingen. Een van de ziekenhuizen in de stad moest deels worden geƫvacueerd, maar er kan nog wel worden geopereerd.

Geen elektriciteit
De infrastructuur in het gebied is zwaar beschadigd. Reddingswerkers hebben moeite om mensen in nood te bereiken. De telefoons in het gebied doen het weer, maar het netwerk is overbelast doordat veel mensen proberen elkaar te bereiken. De burgemeester heeft opgeroepen alleen te bellen in geval van nood en anders te sms'en. In 80 procent van de stad is geen elektriciteit.

Gekkenhuis
Volgens Jaydn Katene, een inwoner van Christchurch, is de situatie erger dan na de zware aardbeving van september vorig jaar. "We vielen op de grond, alles in het huis viel om, niets bleef staan. Er is veel meer schade dan na de eerste aardbeving, de wegen zijn compleet kapot, rioolwater komt naar boven en er zijn overstromingen. Het is een gekkenhuis'', aldus Katene tegen de lokale media.

Nicholas Hextall, ook een inwoner van Christchurch, deed zijn verhaal tegen persbureau Reuters: "Er is veel schade, onze tv's zijn kapot gevallen en er zijn grote scheuren in het huis. Bij buren zijn stenen schuttingen ingestort.''

Diepte vijf kilometer
Het epicentrum van de aardbeving was tien kilometer ten zuiden van de stad, op een diepte van vijf kilometer, om 12.51 uur lokale tijd. Omdat de beving niet al te diep plaats had, is er veel schade. Ook waren veel gebouwen in Christchurch al beschadigd door de vorige aardbeving, waardoor veel panden nu alsnog zijn ingestort.

Na de eerste beving, volgden een aantal naschokken, sommigen met een sterkte van 5,7 op de schaal van Richter. Christchurch is de tweede stad van Nieuw-Zeeland en ligt aan de kust van het zuidelijke eiland. In de stad wonen meer dan 350.000 mensen. (anp/odbs)