Saturday, February 26, 2011

Rechtbank Brazilie schorst megadam..( telegraaf)

Rechtbank schorst bouwplan megadam Amazone

BRASILIA - Een rechter heeft vrijdag in Brazilië de plannen voor de bouw van een grote waterkrachtcentrale in het Amazonegebied stilgelegd. Rechter Ronaldo Desterro stelde dat de plannen vooralsnog niet voldoen aan de milieueisen.


Foto: Willem van Beek De Belo Monte dam moet de op twee na grootste waterkrachtcentrale in de wereld worden. De inheemse bevolking en natuur- en milieuorganisaties zijn echter fel tegen de komst van het bouwwerk, waardoor ruim 500 vierkante kilometer land onder water komt te staan. Ongeveer vijftigduizend indianen en boeren zouden daardoor van hun grond worden verdreven.

Tegen het besluit van de rechter kan nog beroep worden aangetekend. De verwachting is dat de bouwer dat ook gaat doen.

De rechter besloot verder dat de nationale ontwikkelingsbank Bndes de bouw van de dam niet mag financieren totdat aan alle eisen voldaan is. Volgens Desterro garanderen de plannen onder meer niet dat de lokale bevolking door kan varen bij de dam, waar het verschil in waterstand wel honderden meters kan worden.

De dam moet in de Xingú-rivier in de deelstaat Pará komen, vlakbij de stad Altamira. Volgens de Braziliaanse regering kan de Belo Monte dam ruim 11.000 megawatt elektriciteit leveren. Dat is goed voor 23 miljoen huishoudens. Ook zou het project voor 18.700 directe banen zorgen. De aanleg kost 10,6 miljard dollar (7,7 miljard euro).