Monday, February 21, 2011

Freedom wave Vs ( telegraaf)


Bizar verzet tegen bezuiniging Wisconsin

MADISON - In de Amerikaanse staat Wisconsin houden vele tienduizenden betogers al een week lang het parlementsgebouw bezet. Ze protesteren met luid trommelgeroffel tegen een ingrijpend plan van de Republikeinse gouverneur Scott Walker. Hij wil de ambtenaren het recht ontnemen om cao's af te spreken. Ook wil hij hun loon verlagen.

Veertien tegenstribbelende Democratische senatoren proberen een stemming te voorkomen door zich te verschuilen in Illinois en andere staten. Door hun afwezigheid zijn er niet genoeg leden om te kunnen stemmen.

Gouverneur Scott Walker heeft de dwarsliggende Democraten opgeroepen om terug te keren. „Ze doen hun werk niet”, zei Walker tegen tv-zender Fox News. „Ik hoop dat ze zich bezinnen en begin deze week terugkeren om hun werk te doen”.

De Democratische senatoren zijn bereid terug te komen, als de gouverneur een compromis voorstelt, zegt een assistent van senator Mark Miller. „De bal ligt nu bij de gouverneur”, zei hij. De gouverneur wil echter niet onderhandelen, zei hij maandag nog tegen tv-zender CNN. Zonder de maatregelen zegt hij ambtenaren te moeten ontslaan wegens een tekort van 137 miljoen dollar (circa 95 miljoen euro).

De demonstranten zeggen ondertussen het parlementsgebouw niet te verlaten. Duizenden slapen op de marmeren vloer van het gebouw. Demonstrante Lisa Brown al voor de vijfde dag in onfrisse kleren. „Zo ruikt democratie”, lachte ze tegen een verslaggever van de StarTribune. Buiten trotseren meer mensen de ijzige sneeuwstorm.

Omdat veel onderwijzers meedoen met de betogingen, zijn scholen al enkele dagen gesloten. Bij een bijeenkomst heeft een overkoepelende schoolraad wel besloten dat de scholen dinsdag weer opengaan.

Het opzienbarende politieke gevecht in de staat Wisconsin is waarschijnlijk een voorloper van de strijd in andere noodlijdende staten. „Wat in Wisconsin gebeurt, zet de toon voor de rest van het land”, zei Ned Ryun, het hoofd van de American Majority, die zaterdag een tegenbetoging hield met circa vijfduizend aanhangers van de Tea Party beweging. Die zijn juist voor het ingrijpende wetsvoorstel.

Ambtenaren uit andere delen van de VS helpen de laatste dagen met betogen. „,Ik vind dat brandweermannen, leraren en verpleegsters recht hebben op een goede levensstandaard”, zei Tracy Adman uit Chicago maandag.