Monday, February 21, 2011

GROOT ALARM WETENSCHAP OMTRENT ZONNEVLAMMEN.. ( msn.com) ( LET OP WAARSCHUWINGEN..)

Alarm: schade zonnestorm geraamd op 1500 miljard

De zon wordt de komende twee jaar steeds actiever en dat zal niet zonder gevolgen blijven, zo stelt een groep wetenschappers. We moeten ons voorbereiden op storingen in mobiel telefoonverkeer, stroomuitval, navigatiekastjes die het af laten weten en forse problemen voor het luchtverkeer.

De zon was de afgelopen jaren bijzonder kalm, maar zal binnenkort fors meer activiteit laten zien.

Amerikaanse, Britse en Zweedse wetenschappers, dezer dagen bijeen voor de jaarlijkse bijeenkomst van The American Association for the Advancement of Science in Washington, waarschuwen voor de gevolgen van heftig ruimteweer, bericht zakenkrant The Financial Times.

Die gevolgen zijn groot. "Onze technologie is veel gevoeliger dan tien jaar geleden", stelt Jane Lubchenco, de baas van het Amerikaans Oceanografisch en Weerkundig instituut, in de krant. Het laatste hoogtepunt wat betreft zonnestormen was in 2000.

Elektronenbombardement
Zonnestormen, die gepaard gaan met plasma-uitbarstingen aan de oppervlakte van de zon, zorgen voor een elektronenstorm richting de aarde. Het elektronenbombardement verstoort het communicatieverkeer tussen satellieten en de aarde, en kan zelfs leiden tot permanente schade aan de satellieten.

Zonnestormen veroorzaken ook storingen in het communicatieverkeer tussen vliegtuigen en kunnen zelfs leiden tot stroomstoringen, omdat ze het elektriciteitsnetwerk kunnen beschadigen, aldus de wetenschappers.

De totale schade zou op kunnen lopen tot 2.000 miljard dollar, omgerekend 1.459 miljard euro.

De zon kent normaal een cyclus van 11 jaar waarin de activiteit van de zon toe- en afneemt. Op dit moment zou de zon alweer heel actief moeten zijn, maar dat is nog niet het geval. Wetenschappers verwachten nu dat het hoogtepunt van de zonne-activiteit in 2013 zal zijn.