Monday, February 21, 2011

Ook president Sudan voelt "nattigheid... ( Freedom wave..)


President Sudan niet herkiesbaar ...

KHARTOEM - President Omar Hassan al-Bashir van Sudan is niet herkiesbaar bij de volgende verkiezingen. Dat meldde een hoge functionaris van de regeringspartij maandag. De partij benadrukt dat al-Bashir niet onder druk staat van de onrust in de Arabische wereld.

Eerder hadden president Ali Abdullah Saleh van Jemen en Hosni Mubarak van Egypte gemeld dat ze niet herkiesbaar waren. Mubarak moest deze maand alsnog vervroegd aftreden.


Omar Hassan al-Bashir. Al-Bashir (67) kwam aan de macht in 1989. In april 2010 won hij de presidentsverkiezing, die door veel oppositiepartijen werd geboycot. De volgende verkiezingen zijn volgens planning pas over vier jaar.

Al-Bashir is het enige zittende staatshoofd dat is aangeklaagd door het Internationale Strafhof in Den Haag. Hij is gedagvaard wegens volkerenmoord in de regio Darfur. Hij spreekt de aantijgingen tegen en weigert naar Den Haag te komen.

Ook in Sudan word het nu meer en meer onrustig en wachten de diplomaten dat ook daar de onrusten uit zullen breken.

Wereldwijd zijn oproepen gaande om op te komen voor de vrijheid en het recht en worden tirani verdreven van hun sokkels.

Om de chaos te beschrijven die nu komen gaat hebben wij besloten dit de freedom wave te benoemen.