Friday, February 18, 2011

Tanker loopt vast in Noorwegen.. ( nos) zie verstoren navigatiesystemen.. www.ge-di-christi-re.com)

Natuurramp dreigt in Zweeds/Noors natuurpark

De vastgelopen IJslandse tanker Godafoss

Voor de westkust van Zweden is gisteravond een IJslandse tanker aan de grond gelopen. Daarbij zijn de twee brandstoftanks van het schip lek geraakt. Grote olievlekken verspreiden zich over zee en bedreigen het Zweedse natuurpark Kosterhavet en het Noorse Ytre Hvaler.

De brandstoftanks van de tanker Godafoss bevatten ieder 250.000 liter olie. Op luchtopnamen is te zien dat één van de olievlekken inmiddels een lengte heeft van zo'n 4,3 kilometer en een breedte van 15 meter.

Volgens de kustbewaking verplaatsen de olievlekken zich in noordwestelijke richting. De kust van Zweden lijkt daardoor, als de weersomstandigheden niet veranderen, geen gevaar te lopen.

Zeldzame vogels
Wel is inmiddels olie gevonden op het eiland Aker, een van de buitenste eilanden van het Noorse natuurpark Ytre Hvaler. Zowel het Zweedse als het Noorse natuurpark zijn een broedplaats voor zeldzame zeevogels.

De Noorse kustwacht heeft barrières rond de tanker aangebracht om de olie tegen te houden. Ook de Zweedse kustwacht heeft een schip gestuurd om te helpen de olie op te ruimen.