Wednesday, February 16, 2011

Zonnenstormen .. (RTL nieuws)


Zonnestormen, wie heeft daar nou last van?
Wie of wat hebben last van uitbarstingen van de zon?
ZONNESTORMEN, WIE HEEFT DAAR NOU LAST VAN?


TomTomgebruikers
Zonneuitbarstingen kunnen de communicatie met satellieten verstoren, ook met de navigatiesatellieten waar gps-ontvangers gebruik van maken. Gevolg: gps-apparatuur, waaronder navigatiesystemen in auto's, werkt niet nauwkeurig of helemaal niet meer.

Satellieten
Zonder bescherming van de Aardse atmosfeer en magnetisch veld zijn satellieten extra kwetsbaar voor zonnestormen. Daardoor zijn al meerdere communicatiesatellieten verloren gegaan of beschadigd.

Ruimtevaarders ISS
Voor mensen in de ruimte is de straling van zonnestormen nog gevaarlijker. "De astronauten van het Apollo-programma hadden mazzel dat de maanlandingen plaatsvonden tijdens een zonneminimum", zegt sterrenkundige Frans Snik. In het internationale ruimtestation ISS wordt de zonneactiviteit goed in de gaten gehouden. "Astronauten in moeten dekking zoeken als er een flinke uitbarsting op de zon plaatsvindt: de radioactiviteit is erg schadelijk en wordt daarboven minder afgeremd door het magneetveld van de aarde. Ze kunnen dekking zoeken achter de watertank, die de meeste deeltjes afvangt."

Luchtvaart
Het weer in de ruimte is ook van groot belang voor de luchtvaart, aldus Snik. "Piloten en passagiers in vliegtuigen over de polen staan bloot aan een verhoogde dosis radioactiviteit tijdens een zonnestorm. Bovendien wordt het radio-verkeer dan verstoord. Daarom wordt er dan lager gevlogen of omgevlogen. Alle luchtvaartmaatschappijen zijn dus vaste klant van ruimteweersvoorspellingen."

Elektriciteitscentrales
Heftige zonneuitbarstingen kunnen zelfs op Aarde gevolgen hebben. In Canada kunnen ze daar over meepraten; in maart 1989 viel in de Canadese provincie de stroom uit als gevolg van een zeer sterke uitbarsting.