Tuesday, February 15, 2011

Woestijnzone verplaatst naar China zie : www.ge-di-christi-re.com

Drama dreigt door droogte in China ( de morgen.be) zie ook eerdere berichtgevingen verschuiven klimaatzones, woenstijnzand overduidelijk aan het verplaatsen richting China.

In sommige delen van China is de voorbije 60 jaar nooit zo weinig neerslag gevallen als nu. De droogte is een drama voor de oogst van dit jaar. De Verenigde Naties waarschuwden vorige week al voor de ernst van de situatie.


In het dorpje Qingdepu is de laatste tijd bijna geen neerslag meer gevallen. De inwoners voelen de invloed van de droogte nu al. "Bloem kost veertig procent meer dan vorig jaar", zegt de 42-jarige Hou Guifa in de Telegraph. "En ook de prijs van varkensvlees is met een kwart gestegen." Zijn huis is bedekt door een geel laagje stof, afkomstig van de uitgedroogde graanvelden. "Het regende vorig jaar in maart, maar sindsdien hebben we bijna niets meer gezien. We haalden slechts de helft van de oogst uit een goed jaar."

Zakgeld
"Wie geen familielid heeft met een job buiten de landbouw voelt de impact. Dit jaar heb ik mijn kinderen maar vijf yuan (een halve euro) kunnen geven. Vorig jaar was dat nog tien." De droogte in China is niet straf genoeg voor donaties en televisieshows, maar de invloed gaat nog veel verder dan de lokale bewoners. In Chicago hebben de tarweprijzen een recordhoogte bereikt sinds 2008 uit vrees voor de Chinese droogte. De bosbranden en overstromingen in Australiƫ hadden ook geen goede invloed op de markt.

Steun
Vorige week zonden de Verenigde Naties een speciale waarschuwing uit, de eerste in de wereld dit jaar. De Chinese overheid neemt geen risico's en wil een situatie zoals in Egypte vermijden. De drie miljoen mensen die hinder ondervinden zullen steun krijgen van de regering. Zowel president Hu Jintao als premier Wen Jiabao zijn al op rondreis geweest in de getroffen provincies.

Weer manipuleren
Voor China zal de landbouw alleen maar belangrijker worden. De populatie van het land groeit immers snel. China probeert het weer al lang te manipuleren en doet het met speciale machines regenen. Die toestellen draaien nu al overuren en het is lang niet genoeg. Zelfs waar sneeuw ligt, moet men niet op hoop gaan leven. De grond is zo droog dat het geen enkele impact zal hebben. (gb)