Tuesday, February 15, 2011

IJsberen bereiden zich voor op grote trek in onderbewustzijn. ( De morgen)

IJsberen krijgen steeds minder jongen

IJsberen komen onder steeds zwaardere druk te staan door de opwarming van het klimaat. Zwangere ijsberen zien hun aantal jongen afnemen, omdat de dieren te weinig energie hebben, meldt WWF.

Het ijs is belangrijk voor ijsberen omdat ze er op zeehonden jagen, hun voornaamste prooien. Door het smelten van het ijs hebben de dieren minder tijd om kracht op te bouwen voor ze weer aan land gaan. Daardoor zijn ze fel verzwakt en dat is vooral voor de vrouwtjes dramatisch. Als een moeder te weinig energie heeft, zullen veel van haar jongen de zwangerschap niet overleven. Die energie moeten de dieren tijdens de wintermaanden vergaren.

Een onderzoek, dat door WWF ondersteund werd, leert dat 40 tot 73 procent van de ijsberen geen jongen meer zullen voortbrengen als het ijs een maand vroeger begint te smelten. En dat scenario begint zich ieder jaar meer te voltrekken. Vorig jaar had de dikte van het poolijs in januari een dieptepunt bereikt sinds het begin van de metingen in 1979. IJsberen werden onder het presidentschap van George W. Bush in 2008 op 'Endangered Species Act' geplaatst. (gb)

( opmerking: er is meldig gedaan van diverse Ijsberen welke dagenlang gezwommen hebben eindelijk weer bij vast land te komen. De Ijsberen voelen overduidelijk aan dat er iets veranderd en beginnen de grote trek langzaamaan in te zetten.