Wednesday, February 16, 2011

Waarschuwingen Media omtrent naderende zonnevlammen richting aarde.. ( RTL)


Gekleurde hemel door noorderlicht

Bij helder weer is het de komende nachten mogelijk een spectaculair gekleurde hemel te aanschouwen.

Zonnevlam op komst: Nederland ontregeld?
Elektrisch geladen deeltjes
Het zogenoemde noorderlicht (aurora borealis) is een lichtverschijnsel in de atmosfeer dat ontstaat door uitbarstingen op de zon. Daarbij worden grote hoeveelheden geladen deeltjes (protonen en elektronen) het heelal ingeslingerd. Het magnetische veld van de aarde trekt de deeltjes aan richting de noord- en zuidpool, waar ze met hoge snelheid onze atmosfeer binnendringen. Doordat de elektrisch geladen deeltjes daarbij veelvuldig botsen, komt de energie weer vrij en ontstaat het kleurrijke noorderlicht.

Eens in de elf jaar
De kans op noorderlicht is logischerwijs het grootst in jaren wanneer er veel activiteit is op het oppervlak van de zon. Om de elf jaar maakt de zon de meest actieve periode door, voor het laatst was dat in 2000. Vandaar dat we ook nu weer op noorderlicht kunnen rekenen, dat vooral in het noorden van Nederland goed te zien zou moeten zijn. Overigens was de laatste keer dat de zon een wolk geladen deeltjes richting aarde schoot in 2003. Maar die zonnestorm was niet zo heftig als die in 2000 en niet zo heftig als die nu verwacht wordt.

TomTom van slag
Toch blijft het niet alleen bij mooie plaatjes, er kleven ook nadelen aan zo'n zware zonnestorm. De kans is namelijk groot dat gps-systemen in bijvoorbeeld auto's en op mobiele apparatuur met storingen te maken krijgen. Ook dreigen problemen met het radioverkeer in de luchtvaart. Bij de vorige -lichtere- zonnestorm in 2003 viel in Zweden de elektriciteit uit en hielden navigatiesystemen van vliegtuigen ermee op.