Thursday, February 03, 2011

Noodtoestanden in delen Vs na Megastorm.. ( de morgen)


Megastorm bedekt helft VS onder sneeuw en ijs

De Verenigde Staten zijn getroffen door de zwaarste sneeuwstorm in zestig jaar. Volgens Nasa strekte het front zich uit over 3.000 kilometer - van Texas tot Maine. In liefst 25 staten kregen de inwoners waarschuwingen om zich niet te veel te verplaatsen.

"Blijf thuis", was de boodschap van de Amerikaanse weerdienst. In de helft van de Verenigde Staten heeft een megastorm voor hinder gezorgd. De storm loste sneeuw en ijsregen in de noordelijke staten en bracht veel neerslag tot in de zuidelijke staten Louisiana en Mississippi. "Wie vast komt te zitten moet de ganse nacht in de auto doorbrengen, aangezien reddingsdiensten er niet door zullen geraken", klonken de waarschuwingen.

Bomen en elektriciteitspalen werden uit de grond gerukt. In Indiana zaten gisterenavond 60.000 mensen zonder stroom. De Amerikaanse bevolking werd ook gewaarschuwd voor de extreem koude temperaturen. In North Dakota werd zelfs -28 graden Celsius opgemeten. Bij die temperaturen kan de kou al na vijf minuten wonden aan de huid veroorzaken.

In heel wat staten viel een pak sneeuw, zelfs Texas zou er niet aan ontsnappen. Duizenden scholen en bedrijven moesten de deuren sluiten. Ook de luchtvaart wordt zwaar getroffen: duizenden vluchten moesten door het winterweer aan de grond blijven. Chicago werd het zwaarst getroffen, met ongeveer 60 centimeter sneeuw. In vele staten zijn de belangrijkste snelwegen ondergesneeuwd. (gb)