Thursday, February 03, 2011

Extreem grote sneeuwstorm zorgt voor grote problemen VS ( Ad)Enorme sneeuwstorm teistert midden van de VS

© epa
UPDATE WASHINGTON - Het midden van de Verenigde Staten is in de greep van een kolossale sneeuwstorm. Enkele staten hebben de noodtoestand uitgeroepen, meldden Amerikaanse media vandaag.


© afp

© afp De sneeuwstorm is een van de grootste in tientallen jaren in Amerika. Volgens satellietbeelden van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA strekt het getroffen gebied zich uit van Texas in het zuiden tot Maine in het noordoosten. Dertig Amerikaanse staten zijn getroffen. Op veel plekken zijn tientallen centimeters sneeuw gevallen.

Missouri, Illinois, Oklahoma, Kansas en Arkansas hebben de noodtoestand uitgeroepen. Arkansas heeft de nationale garde ingezet om extra voorraden naar het noordwesten van de staat te brengen. In sommige andere staten is de nationale garde in verhoogde staat van paraatheid gebracht.

In het getroffen gebied zitten circa 300.000 mensen zonder stroom omdat elektriciteitskabels zijn beschadigd. Op veel plaatsen zijn scholen en overheidsgebouwen dicht en zijn snelwegen afgesloten. Veel mensen hamsteren voedsel.

President Barack Obama heeft dinsdag een briefing bijgewoond over de voorbereidingen en de beschikbare noodhulp. De Nationale Weerdienst heeft stormwaarschuwingen en weeradviezen gegeven voor meer dan dertig staten.

Meer dan tienduizend vluchten in Amerika zijn geannuleerd en enkele vliegvelden zijn gesloten. Dinsdag gingen 6500 vluchten niet door. Dat is ongeveer 20 procent van het totale aantal per dag in de Verenigde Staten. Het vliegveld O'Hare in Chicago (Illinois) had met 1300 het grootste aantal annuleringen. Voor woensdag zijn inmiddels vijfduizend vluchten uit voorzorg geannuleerd.

Ook de landbouw heeft zwaar te lijden onder het barre weer. Daardoor wordt onder meer de tarweoogst later dit jaar bedreigd. Ook het vee heeft te lijden onder de koude.

De sneeuwstorm trekt woensdag verder richting het noordoosten, het deel van de VS dat in de afgelopen maanden het zwaarst wordt getroffen door bar winterweer.

Overigens voorspelt de in de VS beroemde bosmarmot Phil een snelle lente. Hij doet dat jaarlijks onder grote belangstelling tijdens Groundhog Day in het gehucht Punxsutawney, door wel of niet naar zijn schaduw te kijken. Deze keer was dat niet het geval. (ANP)