Thursday, February 17, 2011

WAARSCHUWINGEN ZONNEVLAMMEN.. ( NOS) LET U OP OOK DE LANDELIJKE MEDIA SPRINGT EINDELIJK IN OP PROBLEMEN.. !!!


Kans op storingen door zonnevlam
»
zie ook eerdere berichten China ...

De zonnevlam van afgelopen maandagnacht

Morgen kan een plasmawolk van de zon de aarde bereiken. Die kan satellieten ontregelen, wat gevolgen kan hebben voor bijvoorbeeld navigatieapparatuur. Of dat echt gebeurt, is volgens astronomen niet te voorspellen.

De plasmawolk is het gevolg van een enorme zonnevlam maandagnacht, de krachtigste sinds 2006. Het betekent mogelijk een nieuwe piek in de gemiddeld elfjarige zonnecyclus en is goed nieuws voor astronomen die in 2009 waarschuwden dat er verontrustend weinig explosies op de zon te zien waren. Dat zou kunnen leiden tot een temperatuurdaling op aarde.

Bij de enorme explosie, later gevolgd door nog een kleinere, heeft de zon een wolk gas uitgestoten die zich momenteel richting aarde beweegt en morgenochtend wordt verwacht.

Die plasmawolk kan een geomagnetische storm uitlokken die invloed kan hebben op GPS-satellieten en het mobiele telefoonverkeer. Maar zo'n geomagnetische storm laat zich niet goed voorspellen. Het kan ook zijn dat de zonnevlam geen enkel gevolg heeft, zeggen astronomen.

Noorderlicht
Een ander gevolg van de geomagnetische storm kan zijn dat het noorderlicht te zien is in Nederland. Maar ook daarbij houdt de Belgische sterrenwacht, waar het West-Europese waarschuwingcentrum RWC is ondergebracht, een slag om de arm.

Als het poollicht zich voordoet, zal het waarschijnlijk te zien zijn in het tweede deel van de nacht van woensdag op donderdag.