Saturday, February 19, 2011

Veel zieke zeehonden ...( telegraaf)

Zeehondencrèche overspoeld door zeehonden

PIETERBUREN - De zeehondencrèche van Lenie 't Hart wordt overspoeld met zieke zeehonden. „Dachten we dat we in 2009 ons absolute dieptepunt bereikt hadden, nu lijkt het wel of de stroom niet ophoudt!” Op dit moment verblijven er meer dan tweehonderd zieke zeehonden in de opvang.


De zeehondencrèche in Pieterburen heeft in 2010 594 zeehonden opgevangen. Dat zijn twee keer zoveel dieren als normaal. Van de opgevangen dieren waren er 78 grijze zeehonden en 515 gewone zeehonden. Deze twee soorten komen het meest voor in de Nederlandse wateren. Tevens werd een klapmuts, een soort zeehond, opgevangen.

Het extreem hoge aantal gewone zeehonden dat werd opgevangen, werd veroorzaakt als gevolg van longwormen bij jonge zeehonden in hun eerste levensjaar. Sinds eind jaren '90 neemt het aantal gestrande zeehonden met longwormen toe.

Lenie 't Hart luidt daarom de noodklok. Het is heel verdrietig, schrijft ze in een brief die bij het Robbenbulletin gevoegd is, dat we de conclusie moeten trekken dat de helft van alle gewone zeehonden die afgelopen zomer zijn geboren, ernstig ziek is.