Thursday, February 03, 2011

"nieuw planetenstelsel" ontdekt... ( NASA/ NOS)

Nieuw planetenstelsel ontdekt

Het planetenstelsel Kepler-11 NASA

Amerikaanse astronomen hebben een nieuw planetenstelsel ontdekt. Rond de ster Kepler-11 staan volgens hen zeker zes planeten.

Het is voor het eerst dat een stelsel met meer dan drie planeten is gezien. De ster en de zes gevonden planeten staan op ongeveer 2000 lichtjaar afstand van de aarde. De ontdekking wordt beschreven in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Het is volgens de NASA tevens het compactste planetenstelsel dat ooit is gevonden: vijf van de planeten staan dichterbij hun ster dan welke planeet dan ook in ons zonnestelsel bij de zon. Die planeten hebben een omloopsnelheid tussen de 10 en 47 dagen.

Geen leven
Doordat de afstand tussen die planeten en de ster erg klein is, is er waarschijnlijk geen leven mogelijk. Het is er te heet voor vloeibaar water, een van de vereisten daarvoor.

Het planetenstelsel werd ontdekt met de ruimtetelescoop Kepler, die twee jaar geleden werd gelanceerd. Die telescoop houdt constant een gedeelte van het heelal in de gaten en meet de kleine veranderingen in lichtsterkte als een planeet voor zijn ster langsgaat.

Kepler heeft zo inmiddels 1200 mogelijke planeten waargenomen. Astronomen verwachten dat veel van die waarnemingen inderdaad exoplaneten (een planeet buiten ons zonnestelsel) zullen blijken te zijn.