Sunday, February 20, 2011

Freedom wave...niet meer te stoppen.. wereldwijd verzet, mensen komen massaal in opstand.. ( Nu.nl)


China onderdrukt oproep tot revolutie

AMSTERDAM - De Chinese autoriteiten hebben tientallen dissidenten opgepakt om een oproep tot een 'jasmijnrevolutie' te onderdrukken. In een boodschap werd opgeroepen om zondag in dertien Chinese steden te demonstreren.


Het lijkt erop dat werd geprobeerd de golf van demonstraties voor meer democratie in het Midden-Oosten voort te zetten in China.

Waar de oproep vandaan komt is niet bekend. Veel activisten die de boodschap doorgaven leken tegelijk ook niet te weten wat ze er van moesten maken. In de boodschap worden Chinezen opgeroepen bij elkaar te komen en te roepen: "Wij willen eten, wij willen werk, wij willen huisvesting, wij willen eerlijkheid."De autoritaire regering leek de dreiging van demonstraties serieus te nemen en ondernam actie om de boodschap uit te roeien.


Tijdelijke website

De oproep verscheen voor het eerst op de in de VS gevestigde Chinese website boxun.com. Na het plaatsen van de oproep zou de website door hackers zijn aangevallen. Op een tijdelijke website melden gebruikers zondag dat er in de steden meer politie op straat is.

Meer dan honderd activisten zijn meegenomen door de politie, opgesloten in hun huis of vermist, meldt het Informatiecentrum voor Mensenrechten en Democratie. Andere dissidenten zouden lastig zijn gevallen. Sommigen zijn gewaarschuwd zondag niet mee te doen.


Advocaat

De politie trok de in Beijing wonende Advocaat Jiang Tianyong in een auto en reed weg, zei zijn vrouw Jin Bianling. Ze heeft nog altijd niets van hem gehoord.

Op een Chinese versie van Twitter kan zondag niet meer worden gezocht op het woord 'jasmijn'. Op de sociale netwerksite wordt gewaarschuwd geen boodschappen achter te laten met politiek gevoelige inhoud.


'Technische problemen'

Ook diensten om massaal tekstberichten te verspreiden zijn zondag niet beschikbaar. Officieel vanwege 'technische problemen', maar in het verleden hebben de autoriteiten dit vaker onmogelijk gemaakt in politiek spannende tijden. Dit om te voorkomen dat de bevolking zich organiseert.

Voor een vestiging van McDonald's in Beijing stond zondag meer politie dan normaal.
De demonstranten was opgeroepen daar te protesteren. De passerende mensen werden gefilmd.


Sociale dienst

President Hu Jintao heeft de leiders in China zaterdag gevraagd om de problemen op te lossen 'die een bedreiging vormen voor de harmonie en stabiliteit van de samenleving'. Daartoe zou de sociale dienst moeten worden verbeterd. Ook zou internet de publieke opinie beter moeten 'begeleiden'.

De communistische partij maakt zich grote zorgen over een dreigende opstand door stijgende voedsel- en huizenprijzen en andere problemen.


Videoboodschap

De spanning steeg de afgelopen dagen al toen de bekendste mensenrechtenadvocaat in China, Chen Guangcheng, in het geheim een videoboodschap publiceerde. Hij en zijn vrouw zouden daarvoor zijn geslagen. Ook zouden aanhangers van hem zijn opgepakt.