Thursday, February 10, 2011

"Als donkere wolken zich samenpakken... " ( de morgen.be)Op één na grootste vulkaan in IJsland dreigt uit te barsten
09/02/11, 18u10

Bijna een jaar geleden leerde de wereld de Eyjafjallajokull kennen. De IJslandse vulkaan zorgde voor een enorme aswolk die het luchtverkeer in grote delen van Europa lam legde. Wetenschappers vrezen dat een grote broer dit voorjaar op zijn beurt kan uitbarsten.


De Bardarbunga is de op één na grootste vulkaan van IJsland. Een uitbarsting zou volgens wetenschappers nog meer hinder kunnen veroorzaken dan vorig jaar. Geologen merken de laatste tijd meer aardbevingen rond de vulkaan. Die is gelegen in het centrum van het eiland, terwijl de Eyjafjallajokull in het zuiden ligt.

Er zijn te weinig middelen aanwezig om de vrees van professor Pall Einarsson te bevestigen, maar volgens de man is er "reden genoeg om ons zorgen te maken". Dat meldt hij ook in de Daily Mail. Sinds de uitbarsting van vorig jaar zijn geologen in IJsland nog meer op hun hoede. Het eiland is immers gevaarlijk vulkanisch gebied. Al kunnen wetenschappers niet meer doen dan afwachten of de vulkaan in kwestie ook echt zal uitbarsten.

De Bardarbunga is in 1910 voor het laatst uitgebarsten. De laatste grote uitbarsting is al geleden van 1477, toen de vulkaan voor een enorme aswolk zorgde en de grootste lavastroom in de laatste 10.000 jaar op Aarde veroorzaakte. De vulkaan is het hoogste punt van de Vatnajokull, de grootste gletsjer van IJsland. Ook in de jaren 90 was de vulkaan twee keer actief. Volgens experts heeft de vulkaan zeker het potentieel om het scenario van vorig jaar te herhalen. (gb)