Sunday, February 20, 2011

Alarmpeil voedselprijzen.. ( De morgen.be)


"Voedselprijzen dicht bij alarmpeil"

Politieke stabiliteit in veel landen bedreigd

De opstoot van de voedselprijzen nadert zijn alarmpeil en bedreigt de politieke stabiliteit in veel landen. Die waarschuwing sprak Robert Zoellick, de voorzitter van de Wereldbank, vandaag uit in de marge van de G20-vergadering van de ministers van Financiën in Parijs.

"Ik heb hen verteld dat we het alarmpeil hebben bereikt", sprak Zoellick tijdens een telefonische persconferentie. Hij riep de leiders van de G20 op om "voedsel als een eerste prioriteit in 2011 te beschouwen".

De stijging van de voedselprijzen zal leiden tot een verhoging van het landbouwaanbod, maar tijdens de twee komende jaren "kunnen een groot aantal onlusten ontstaan. Regeringen zouden kunnen vallen en bedrijven over de kop doen gaan in de wanorde", verklaarde Zoellick.
"We moeten erg gevoelig zijn voor wat er gebeurt op vlak van voedselprijzen en over de potentiële effecten hiervan op de politieke stabiliteit", aldus de voorzitter van de Wereldbank tijdens de persconferentie met een aantal journalisten.

Extreme armoede
De stijging van de voedselprijzen heeft tussen juni en december bijkomend 44 miljoen mensen in extreme armoede gebracht, berekende de Wereldbank deze week. Extreme armoede wordt gedefinieerd als 1,25 dollar beschikbaar per dag en per persoon. Volgens de jongste ramingen van de Wereldbank leven 1,2 miljard mensen onder die grens.

De mondiale voedselprijzen blijven stijgen. De voedselprijsindex van de Wereldbank is met 15 procent gestegen tussen oktober 2010 en januari 2011 en staat slechts 3 procent onder zijn topniveau van 2008. Volgens Zoellick toonden de G20-ministers zich "ontvankelijk" voor zijn boodschap en is deze groep van geïndustrialiseerde en groeilanden bereid om te handelen. (belga/kve)