Monday, November 15, 2010

Waterschade ( nos)

Honderden meldingen van waterschade

Het zuiden van Nederland heeft last van de grote hoeveelheden regen.

De wateroverlast van het afgelopen weekeinde heeft bij Interpolis tot nu toe geleid tot 400 schademeldingen. Daarvan komen er 150 uit Limburg en 100 uit Brabant. Het schadebedrag ligt rond de 400.000 euro.

In veel gevallen gaat het om woningen en bedrijfspanden die zijn ondergelopen door overstromingen van beken en rivieren. Ook is er waterlast ontstaan doordat riolen de regenval niet aankonden.

Interpolis is in het zuiden van Nederland de grootste schadeverzekeraar. Het bedrijf verwacht dat het aantal schademeldingen nog oploopt.

Voorzorgsmaatregelen
Het hoge water in de Maas bereikt waarschijnlijk vanavond het noorden van Limburg. Op meerdere plaatsen heeft het waterschap Peel en Maasvallei voorzorgsmaatregelen genomen.

De hevige regenval in het stroomgebied van de Maas en de hellingen en heuvels heeft dit weekeinde voor zware overlast gezorgd.

Het waterpeil in de Maas stond gistermiddag ongeveer twee meter hoger dan gemiddeld. Op dat moment begon het waterpeil bij het meetpunt Sint Pieter in Maastricht weer te zakken, waarmee de hoogste piek in dat gebied voorbij was.

Roermond
Inmiddels stijgt de Maas elders in Limburg. Bij Roermond wordt de piek komende nacht verwacht, noordelijker in de loop van morgen.

In Belgiƫ is het ergste gevaar voor overstromingen geweken, maar grote delen van het land staan nog blank. Afgelopen weekend werd Belgiƫ getroffen door de ergste watersnood in 50 jaar.