Sunday, November 28, 2010

Koudercords... Noorwegen.. ( Vwk)

Noorwegen: kouderecords voor november sneuvelden

Zowel in Buskerud, Telemarken en Oost-Agder, werden er kouderecords voor november gebroken donderdagavond en vrijdagnacht. Nooit eerder was het zo koud in november in de drie streken. In Hovden werden min 29,4 graden gemeten op donderdagavond. Dat is drie graden kouder dan het oude record uit 2002. In de meetreeks van 140 jaar was het nog nooit zo koud in Hovden in november.

Het is het koudste dat in november is gemeten door een officiële weerstation van de meteorologische dienst in Oost-Agder in de laatste 140 jaar. Dit is heel bijzonder, aldus Bernt Lie weerstatisticus van de Noorse weerdienst.
Het is misschien niet zo verwonderlijk dat in Hovden het oude record was, maar wanneer het wordt gebroken met meer dan drie graden is dat bijzonder ", zegt hij.

Buskerud

Op Dagali Airport in Buskerud, was er een minimum van -30,6 graden 's nachts. Ook dat is meer dan drie graden kouder dan het oude record van Buskerud.

37 jaar oud record gebroken

In Telemark werd een 37 jaar oud record uit de boeken geschrapt vrijdagnacht 26 november 2010.
- 23,4 graden op Høydalsmo is 0,3 graden lager dan het oude record van Gvarv.

Bernt Lie sluit niet uit dat er nog meer records binnen zullen komen. Enerzijds zijn nog niet alle data geanalyseerd en anderzijds is de extreme koude nog aanwezig waardoor er nog uitschieters kunnen komen.

Bron www.Yr.no vertaling VWK