Sunday, November 21, 2010

Exotische vissen ontdekt in Maas.. ( nu.nl)

Exotische vissen ontdekt in Maas


AMSTERDAM - In de Maas bij Kerkdriel zijn exemplaren van de zwartbekgrondel en de pontische stroomgrondel ontdekt. Dat meldt de Stichting Ravon zondagochtend.

Volgens Ravon, een stichting die zich inzet voor de bescherming van reptielen, amfibieƫn en vissen, zijn de exotische vissen niet eerder aangetroffen in de Maas. Wel werd vorig jaar op dezelfde plek familie van de nu aantroffen vissen gevonden: de kesslers grondel.

De zwartbekgrondel is in 2004 voor het eerst in Nederland aangetroffen, in de Lek bij Schoonhoven. De pontische stroomgrondel werd in 2009 voor het eerst gesignaleerd, in het Nederlandse deel van de Rijn.
Toename populatie

De verwachting is dat de populatie van beide vissen in de Maas zal toenemen. Van de kesslersgrondel werden in 2009 enkele exemplaren aangetroffen, in 2010 zijn er al enkele tientallen gevangen.

Het is nog niet bekend welk effect de exotische vissen zullen hebben op de inheemse fauna. Gevreesd wordt dat de rivierdonderpad onder de exoten zal lijden. Deze vissoort leeft grotendeels op dezelfde plek als grondels.

Zowel de zwartbekgrondel als de pontische stroomgrondel komt oorspronkelijk voor in rivieren rond de Zwarte Zee en de Kaspische Zee.