Friday, November 26, 2010

IJslandse Vulkaan.. ( AD)


IJslandse vulkaan spuwt megarots van miljoen kilo uit

REYKJAVIK - De Eyjafjallajökull zal straks heel wat jaaroverzichten domineren. De IJslandse supervulkaan stuurde in het voorjaar het wereldwijde vliegverkeer in de war.

Dat toont deze foto van de IJslandse fotograaf Ragnar Sigurdsson. De Eyjafjallajökull spuwde deze megarots van liefst 1.000 ton, een miljoen kilogram, uit.

Voor miljoenen vliegtuigreizigers was de Eyjafjallajökull een heuse nachtmerrie, maar niet voor vulkanologen en fotografen van de lavaspuwende bergen. Zij verkneukelden zich in het bijzondere natuurfenomeen.

Bliksem
Zo ook Ragnar Sigurdsson die de spectaculaire scènes na de uitbarsting op de gevoelige plaat vastlegde. Hij maakte gedetailleerde fotoreportages van de evolutie van de uitbarsting en zette daarbij zelfs zijn leven op het spel door over de pruttelende krater te vliegen.

Zo heeft Sigurdsson adembenemende kiekjes waarop bliksemschichten rond de vulkaan schieten terwijl de bloedhete lava in de lucht wordt gespuwd.

Boek
Zo verzamelde Sigurdsson liefst 10.000 foto's over de uitbarsting. De meest markante is misschien wel het beeld waarop een gigantische rots van 1 miljoen kilogram te zien is. De Eyjafjallajökull had die uitgespuwd. De megarots is voor altijd een stille getuige van de omvang van de uitbarsting van de IJslandse supervulkaan.

Samen met de bekende IJslandse geoloog Ara Trausta Gudmundsson maakte Ragnar Sigurdsson het boek 'Untamed Nature' ('Ongetemde Natuur') over de vulkaanuitbarsting die een groot deel van de wereld wekenlang gijzelde. (CBR)