Thursday, November 25, 2010

Banken ongerust na oproepen bank-runs wereldwijd.. ( hln Be)

Oproep bank-run maakt banken ongerust

De Belgische banken zijn ongerust over de oproep van Geraldine Feuillien om op 7 december al het geld bij de bank weg te halen. De 41-jarige Belgische filmmaakster doet dat als teken van protest en geeft zo gehoor aan de oproep van de Franse gewezen voetballer Eric Cantona, die het idee lanceerde.

"Deze oproep kan de banken opnieuw in de problemen brengen", zegt beroepsorganisatie Febelfin in de Coreliokranten.

Systeem stort ineen
"Als wereldwijd 10 miljoen mensen allemaal op hetzelfde moment hun geld van de bank weghalen, zal je paniek zien, als het bankensysteem al niet compleet ineenstort", had Cantona eerder deze week gezegd.

De Brusselse Geraldine Feuillien pikte het idee op om de banken "te plunderen". Met een paar vrienden ontwikkelde ze de website Bankrun2010.com. Ze wil zoveel mogelijk mensen zover krijgen dat ze op 7 december bij hun bank al hun geld opvragen.

"Sinds de website online is, is de respons overweldigend. Overal in de wereld worden gelijkaardige groepen opgericht." Feuillien denkt dat in Frankrijk en België gemakkelijk zowat 15.000 mensen aan de bankrun meedoen.

Destabilisatie

De banken in België zijn totaal niet te spreken over het initiatief. "Deze actie kan ons fragiele financiële systeem destabiliseren", zegt Michel Vermaerke, gedelegeerd bestuurder van Febelfin, de beroepsorganisatie van de Belgische financiële sector. "Sommige bankinstellingen in België moesten door de overheid gered worden door de gevolgen van de kredietcrisis. Zo'n redding is niet voor herhaling vatbaar, niet het minst omdat zoiets veel geld kost. Ik hoop dat de initiatiefnemers daar ook bij stilstaan", benadrukt Vermaerke.

Bron: HLN.be