Darmbacterie steeds vaker in ziekenhuizen
(Novum) - De darmbacterie Clostridium difficile komt steeds vaker voor in ziekenhuizen in heel Europa. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. De resultaten zijn dinsdag gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet.
De darmbacterie zorgt volgens de onderzoekers wereldwijd regelmatig voor infecties onder ziekenhuispatiënten. Infectie leidt tot diarree en soms tot een ernstige dikkedarmontsteking, waaraan verzwakte patiënten kunnen overlijden. De diarree wordt veroorzaakt doordat de bacterie gifstoffen afscheidt. Problemen ontstaan vaak na gebruik van antibiotica, waardoor de bacterie kan uitgroeien en de gifstoffen gaat produceren.
Vanaf 2003 traden er in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en sinds 2005 in Nederland meerdere grote uitbraken van darmziektes als gevolg van de bacterie in ziekenhuizen op en werd gevreesd dat een bepaalde zeer besmettelijke stam Europa zou veroveren.
Voor het onderzoek werd in 97 ziekenhuizen in 29 landen vastgesteld hoe vaak de infectie voorkomt en is informatie afgenomen van 519 besmette patiënten. Uit de resultaten blijkt onder meer dat de meeste patiënten die waren besmet, een hoge leeftijd hadden, een onderliggende ziekte hadden en met antibiotica werden behandeld.
Na drie maanden was 22 procent van de besmette mensen overleden. In veertig procent van deze gevallen was het overlijden op zijn minst voor een deel veroorzaakt door de darmbacterie.
De zeer besmettelijke stam werd minder aangetroffen dan verwacht, slechts bij vijf procent van de patiënten. Ook andere stammen bleken echter voor een slecht verloop te kunnen zorgen. Eén stam bleek veel meer voor te komen dan in 2005. Dit type vertoont overeenkomsten met de gevreesde stam, maar veroorzaakt diarree bij jongere patiënten.