Friday, November 26, 2010

Sneeuwbuien teisteren Belgie ( de morgen)

Hevige sneeuwbuien teisteren West-Vlaanderen

DM UPDATE Op de West-Vlaamse wegen is het erg gevaarlijk rijden door hevige sneeuwbuien. De politie raadt bestuurders aan hun rijstijl aan te passen. Bijvoorbeeld op de autosnelweg in de buurt van Jabbeke is de toestand uiterst gevaarlijk. Er staat een lange file tussen Jabbeke en Beernem. Ook op de E403 tussen Brugge en Roeselare verloopt het verkeer zeer moeizaan. Ook vanavond en vannacht teisteren winterse buien en sneeuwbuien West-Vlaanderen en het westen van het land. Het weekend zou droger verlopen, maar vanaf dinsdag dreigt echte sneeuwellende met gladde wegen in het hele land.

Terwijl een groot deel van Europa al in de greep van de winter zit en ook het (zachtere) zuiden van Engeland dit weekend al een sneeuwstorm met tientallen centimeters sneeuw te verwerken krijgt, ontsnappen wij (voorlopig) aan de ergste winterellende. Die staat voor dinsdag en woensdag op het programma met een heuse sneeuwstorm die dreigt vanuit het zuidwesten.

Groot contrast
Voorlopig blijft de winterellende beperkt tot een paar stevige prikken, vanavond en vannacht vooral in het westen van het land. Omdat het zeewater nog relatief warm is en de bovenluchten juist zeer koud veroorzaakt dat grote temperatuurcontrast de hevige buien in West-Vlaanderen. De temperatuur ligt rond het vriespunt zodat de buien een winters karakter krijgen met (smeltende) sneeuw en hagel.

Stormdepressie op dinsdag
Zaterdag is het wisselend tot zwaarbewolkt en plaatselijk kan een sneeuwbuitje voorkomen. Ook zondag en maandag verlopen grotendeels droog, maar vanaf dinsdag slaat de winter wellicht keihard toe. De sneeuwzone die dinsdag nadert ziet er heel vervaarlijk uit, want ze is verbonden met een diepe stormdepressie boven de Golf van Biskaje. De voorspellingen van het KMI zijn ronduit onheilspellend. In de loop van de namiddag gaat het overal sneeuwen en wordt het zeer gevaarlijk op de weg. De wind neemt snel toe met aan zee rukwinden rond 60 à 70 km/h. Het is opnieuw koud met maxima tussen 0 en -3 graden. Mede door de wind voelen deze waarden veel kouder aan.

Gladde wegen
Ook de nacht daarop valt er nog wat sneeuw met gevaar voor gladheid. Eventueel dat de sneeuw, vooral in de zuidelijke regio's, tijdelijk overgaat in ijzel of regen. De wind waait nog steeds hard en voelt erg koud aan met nog steeds windstoten. Woensdag is de stormdepressie opgeschoven tot bij de Kanaalzone en de bijhorende sneeuwzone bevindt zich nog steeds in onze buurt. Het is dan ook betrokken en er valt nog wat sneeuw en deze blijft waarschijnlijk liggen zodat het opnieuw gevaarlijk glad is. Het is koud met maxima van -1 tot -4 graden en er staat een snijdend koude zuidenwind met rukwinden lokaal van 60 à 70 km/h. (kh)