Wednesday, November 17, 2010

Verstening tuinen en landerijen medeoorzaak overstromingen.. ( telegraaf)

Groene tuin voorkomt overstroming


AMSTERDAM - Als de mensen in plaats van tegels meer planten en grond in hun tuin gebruiken, zou het aantal overstromingen van straten en wijken drastisch kunnen worden teruggebracht.Elke dag worden er in ons land hectares aan nieuwe stenen gelegd, waardoor het regenwater steeds slechter kan worden verwerkt. Dat stellen het internationale ingenieurs- en adviesbureau DHV en het platform voor rioleringszorg, Stichting Rioned.

Gemak

Nederland verhardt letterlijk, merkt specialist Paulette Dicker van DHV. "Tien hectare aan tegels komt er elke dag bij, blijkt uit cijfers van de nieuwe Bosatlas", zegt ze. "Het aanleggen van volledig betegelde tuintjes is de laatste jaren echt in. Bewoners gaan voor gemak. Bij een stenen tuin hoef je geen grasmaaier te gebruiken, dat scheelt tijd."

Die ontwikkeling heeft een groot nadeel. De afgelopen decennia is de neerslag in ons land toegenomen en de schade liep afgelopen zomer zelfs in de miljoenen. "Burgers kijken dan vaak naar de gemeente en vinden dat die iets moet doen. Dat is ook wel zo, maar we kunnen zelf ook in actie komen door onze tuinen minder te betegelen."

Directeur Hugo Gastkemper van Rioned deelt die mening. "Laat in je tuin een stukje groen over; een veldje, aarde of een perkje. Als het water maar ergens de grond in kan."