Monday, November 29, 2010

Verkeer muurvast door sneeuwval... ( nos)

Verkeer muurvast door sneeuwval

Het winterweer heeft op de wegen tot grote problemen geleid. Op het hoogtepunt stond er 870 kilometer file. Normaal staat er op een maandagavond hooguit 200 kilometer.

De avondspits is daarmee de drukste avondspits en de een-na-drukste spits aller tijden. De drukste spits was in 1999; toen stond er in de ochtend 975 kilometer file.

Een sneeuwfront trok van oost naar west over Nederland. De ANWB zegt dat mensen door de sneeuwval voorzichtiger en langzamer zijn gaan rijden, met lange files tot gevolg. Wel gebeuren er weinig ongelukken.

Inmiddels beginnen de files op te lossen; om acht uur stond er nog 280 kilometer file.

Bent u ooggetuige van de verkeersoverlast of staat u zelf vast in de file? Mail uw foto's naar ooggetuige@nos.nl.

46 kilometer
Vooral in het midden van het land staan de wegen vol. De langste files staan rond Amsterdam en rond Utrecht. Op de A12 van Den Haag naar Arnhem stond om half zeven tussen De Meern en Oosterbeek een file van 52 kilometer. Op hetzelfde tijdstip stond er op de A27 tussen Lexmond en Almere een file van 47 kilometer. De andere kant op, tussen Almere en Everdingen, stond toen 41 kilometer.

Ook op de A1, A2, A10, A15 en A28 stonden files die langer waren dan 25 kilometer.

In Limburg zijn door de gladheid een aantal aanrijdingen geweest. In de meeste gevallen was er alleen blikschade. In Schaijk in Brabant zijn op een provinciale weg twee busjes tegen elkaar gereden. Daarbij raakten vier mensen gewond.

Spoorwegen
De Nederlandse Spoorwegen zeggen dat het treinverkeer weinig hinder ondervindt van de sneeuw. Er zijn geen storingen, meldt het bedrijf.