Thursday, November 25, 2010

Preventief strooien Belgie.. ( de morgen.be)

Strooidiensten strooien vannacht preventief

Komende nacht zal er op bepaalde plaatsen preventief gestrooid worden. Dat is ook al de voorbije nachten lokaal gebeurd. Een algemene strooibeurt op de gewest- en autosnelwegen blijft voorlopig uit. Dat is te horen bij de winterdienst van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).

Met de eerste winterprik die zich laat gevoelen, is er lokaal al hier en daar preventief gestrooid. "De afgelopen dagen bleek het nodig om preventief te strooien in West- en Oost-Vlaanderen en in een deel van Antwerpen, vooral rond bruggen en viaducten", zegt Ilse Luypaerts van het AWV. Ook donderdagavond worden de wegen geïnspecteerd via het gladheidsmeetsysteem en zal gestrooid worden waar nodig.

32.000 ton strooizout
Door de problemen vorige winter is er recent een winteractieprotocol ondertekend tussen provincies, gemeenten, weersvoorspellers, automobiel- en vrachtwagenfederaties, de federale politie en De Lijn. Er is ook een veel grotere zoutvoorraad aangelegd, met name 32.000 in plaats van 15.000 ton. Daarnaast wordt er een proefproject met pekel opgezet. Tot slot zullen ook twee asfaltcentrales openblijven voor dringende interventies. De contracten hiervoor zijn echter nog niet helemaal rond.

De winterdienst van het AWV startte op 18 oktober. De strooidiensten blijven standby tot en met de vierde maandag van april. (belga/mvdb)