Tuesday, November 30, 2010
Vrijwel niemand durft het meer aan in Belgie.. ( de morgen)
Dringend gevraagd: regering
Emmanuel Vanbrussel en Walter Pauli − 30/11/10, 08u24
De administratie van de schatkist, de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka en de Europese Commissie trekken aan de alarmbel. België heeft dringend nood aan een volwaardige federale regering om de onrust op de financiële markten te bedaren en de dreigende begrotingstekorten van 2011 en 2012 in te dammen.
Op de financiële markten gaat België almaar nadrukkelijker over de tongen als een van de volgende speculatiedoelwitten in de eurocrisis. Griekenland en Ierland kapseisden eerder al. Gisteren lagen Portugal, Spanje en Italië onder vuur.
Ook het vertrouwen van de beleggers in België slinkt. De schatkist, de overheidsinstelling die het Belgische staatspapier verkoopt op de financiële markten, moet daardoor met almaar hogere rentes uitpakken om internationale beleggers te lokken, zo bleek gisteren. Anders gesteld: de toenemende argwaan tegenover België kost de staat - en dus ons, belastingbetalers - handenvol geld, omdat we daardoor duurder moeten lenen op de kapitaalmarkten.
De administratie van de schatkist roept daarom op tot een snelle regeringsvorming. "Vooruitgang in de regeringsvorming zou een goed signaal zijn aan de markten", zegt strategisch directeur Jean Deboutte. "Want uiteindelijk kampt België voor de financiële markten met twee grote problemen: geen regering en een hoge staatsschuld. Zodra er een regering is, blijft er dus maar één groot probleem meer over. Dat kunnen we wel aan."
Het gebrek aan Belgisch besparingsplan baart ook de Europese Commissie zorgen. In haar economische herfstvooruitzichten noemt zij "de begrotingspositie van België een zorg van bekommernis in de nasleep van de crisis". Het begrotingstekort klokt volgens de prognoses dit jaar af op 4,8 procent, nog net voldoende volgens de Europese afspraken.
Door de financiële onrust neemt de 'sense of urgency'-druk op de formatiegesprekken toe, meent politoloog Carl Devos (Universiteit Gent). Nieuwe verkiezingen of een noodregering-Leterme III liggen volgens hem op tafel als alternatieven, mochten de onderhandelingen onder leiding van bemiddelaar Johan Vande Lanotte (sp.a) mislukken.
'Geest uit de fles'
De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka ziet zulke nieuwe verkiezingen alvast niet zitten en dringt aan op een volwaardige federale regering. "Nieuwe verkiezingen lossen niets op. De kiezers hééft zich toch al uitgesproken. De partijen die de verkiezingen hebben gewonnen, dragen dus de zwaarste lasten. Zij moeten leiderschap tonen. Ik heb het dan over Elio Di Rupo én Bart De Wever. Er is geen Plan B", verklaarde voorzitter Luc De Bruyckere op het jaarlijkse Voka-congres.
"Na zes maanden onderhandelingen is de tijd gekomen om een regeringsprogramma op te stellen en een regering te vormen. Dat zij die de ambitie hebben om premier te worden, zich als dusdanig opstellen", zegt De Bruyckere. "Mag ik vaststellen dat we al sinds 2007 zeer intensief bezig zijn met de hervorming van onze instellingen. Er is nog altijd geen oplossing en er is intussen nog geen begin hoe we onze begroting weer structureel gezond moeten krijgen. Dat debat moet nog beginnen."
Maar zorgwekkender: zonder bijsturing van een volwaardige regering komt het begrotingstekort volgend jaar uit op 4,6 procent en in 2012 op 4,7 procent. Dat is mijlenver verwijderd van de Europese begrotingsnorm van 3 procent tekort.
Voka-voorzitter De Bruyckere: "De financiële markten zijn tot dusver van België afgebleven. Maar het is een zaak van perceptie: als onze politici de indruk geven dat ze de zaak niet meer willen of kunnen beheren, zouden we wel onder druk kunnen komen te staan. En zodra de geest uit de fles is, krijg je die er niet meer zomaar in.
"We mogen dus geen voedsel geven aan speculanten. Het zal er van afhangen of dit land het vertrouwen uitstraalt dat we onze problemen zelf willen en kunnen oplossen."