Tuesday, November 02, 2010

Overstromingen West Afrika nemen catastrofale vormen aan... ( de morgen)


Nog steeds overstromingen in Benin, peil van Niger stijgt


In het West-Afrikaanse land Benin is er na weken van zware regenval geen einde van de overstromingsramp in zicht. Ongeveer twee derde van het land staat onder water. Nieuwe regenval deed in het noorden de rivier de Niger buiten haar oevers treden waardoor de situatie verergerde. Dat meldt het VN-agentschap voor humanitaire zaken (OCHA).

Volgens VN-coördinator Nardos Bekele-Thomas is de nood zeer groot. Door de overstromingen zijn minstens 680.000 mensen getroffen, van wie er ongeveer 200.000 dakloos zijn. Volgens schattingen van de Verenigde Naties werden in totaal 128.000 hectare gewassen vernietigd. Meer dan 80.000 koeien, geiten en schapen vonden de verdrinkingsdood.

"Levensmiddelen hebben momenteel de prioriteit op het vlak van hulpgoederen", zei Moumini Ouedraogo van het Wereldvoedselprogramma van de VN over de internationale hulpverlening aan de bevolking van Benin. "Veel gezinnen verloren hun gewassen en de gevolgen kunnen catastrofaal worden tenzij we snel handelen."

Tot dusver leverde de VN in de overstroomde gebieden waterzuiveringstabletten, muskietennetten en medicijnen voor de behandeling van cholera. In de komende dagen worden aan dakloze gezinnen in de zwaarst getroffen gebieden 430 tenten uitgedeeld. Aangezien meer dan 50.000 huizen verwoest zijn, moeten veel slachtoffers van de overstromingen hun toevlucht nemen tot opvangcentra. (afp/adv)