Sunday, July 02, 2006

Ozonpiek in België

Buitenland

zo 2 jul 2006, 14:18
Ozonpiek in België
BRUSSEL - De hittegolf en windstilte hebben een ozonpiek veroorzaakt in België. Kinderen en ouderen mogen 's middags en 's avonds geen zware inspanningen doen.


Het Belgische ministerie van Volksgezondheid heeft rusthuizen zondag aangespoord maatregelen te nemen. Langs snelwegen zijn verkeersborden klaargezet om de snelheid te kunnen beperken tot 90 km/u, om de luchtvervuiling tegen te gaan.

De Belgische milieudienst IRCEL houdt er rekening mee dat maandag of dinsdag plaatselijk de ozon de Europese alarmwaarde van 240 microgram ozon per kubieke meter lucht overschrijdt. Dan kan iedereen last krijgen van de luchtvervuiling.

Hoewel in Nederland ook hoge temperaturen worden verwacht, is nog geen waarschuwing uitgegaan. Volgens een woordvoerder van het speciale smogteam van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is de kritieke grens zondag niet overschreden en wordt vooralsnog niet verwacht dat dit de komende dagen wel gebeurt.

De hoge waarden worden vooral in Noord-België verwacht, tegen de Nederlandse grens. Zaterdag is al op twintig plaatsen de informatiedrempel van 180 microgram overschreden. In Schoten nabij Antwerpen is zaterdagavond 205 microgram gemeten.