Sunday, July 23, 2006

Duizenden dode vissen in recreatieplas Barendrecht

Duizenden dode vissen in recreatieplas Barendrecht

Uitgegeven: 23 juli 2006 14:43
Laatst gewijzigd: 23 juli 2006 18:49

AMSTERDAM - Als gevolg van de aanhoudende warmte drijven duizenden dode vissen in de Gaatkensplas ten zuiden van het Zuid-Hollandse Barendrecht. Door de hitte bevat het water in de recreatieplas te weinig zuurstof en sterven de vissen. Het waterschap en de brandweer nemen zondag maatregelen om het zuurstofpeil in de plas op peil te brengen, meldt woordvoerder van het Waterschap Hollandse Delta Henny van Embden.

De brandweer legt zondagmiddag een zogenoemd waterscherm aan in de plas. Met een brandspuit wordt dan vers water vanaf een hoogte het water ingespoten. Omdat dit water een lange weg door de lucht aflegt neemt het nieuw zuurstof mee. Deze maatregel wordt alleen in noodsituaties toegepast.


De Gaatkensplas, waarin overigens niet mag worden gezwommen, werd in 2003 aangelegd als recreatiegebied voor de nieuwbouwwijk Carnisselande in Barendrecht. Nieuwe watergebieden hebben volgens Van Embden vijf jaar nodig om een evenwicht tussen planten, dieren en water te bereiken.

Blauwalgen

Omdat de natuur tot die tijd extreme situaties zoals hitte zelf niet kan oplossen, worden nieuwe plassen door het waterschap 'doorgespoeld' met water uit de Oude Maas. Vanwege een hoge concentratie blauwalgen is dit de afgelopen weken minder gebeurd.

Ook elders kunnen als gevolg van de hitte vissen sterven. Dit is volgens Van Embden niet ernstig en herstelt vanzelf.