Friday, July 28, 2006

Overlast ongedierte neemt toe door warm weer

Overlast ongedierte neemt toe door warm weer

Uitgegeven: 28 juli 2006 18:51
Laatst gewijzigd: 28 juli 2006 19:03

RIJSWIJK - Vliegen, wespen en mieren zijn in heel Nederland bezig aan een ware invasie. Ongediertebestrijders in het hele land draaien overuren om hun klanten van de beestjes te verlossen.

"Ik kan me niet herinneren dat we het ooit zo druk hebben gehad", vertelt Jenno Brookman van ISS Pest Control. "Alle medewerkers zijn elke dag helemaal volgeboekt. Meestal is er nog wel ruimte voor calamiteiten, maar dat is nu echt schipperen."


Bij Traas Ongediertebestrijding is de vraag toegenomen met 50 procent, bij Lamon Bedrijfshygiëne is het zelfs nog veel groter: "Meestal hebben wij vijf tot tien meldingen per week, deze week zijn het er tussen de vijftig en zestig. In augustus verwachten we er zelfs vijftien per dag te krijgen."

Vooral vliegen en broodkevers profiteren van het warme weer. "Normaal gesproken is het voor de meeste larven te koud om tot ontwikkeling te komen. Met deze warmte overleeft haast elk dier", weet Brookman. De mierenhopen floreren eveneens door de warmte: het zijn er dit jaar meer en ze zijn groter dan normaal.

Wespen

Het aantal klachten over wespen is ook opvallend hoog. "Het is vooral heel veel voor deze maand", aldus Peter Timmermans van Rentokil. "Meestal zwermen ze pas in augustus uit, maar door de hoge temperaturen zijn ze dit jaar veel eerder." Het heeft er ook mee te maken dat mensen nu veel meer buiten zijn. "Dan vallen de wespen simpelweg meer op."

Timmermans verwacht dat de overlast nog even aanhoudt, in ieder geval de hele maand augustus. Veel kan je er als particulier niet tegen doen, "maar het scheelt als je de hygiëne extra goed in acht houdt en voedsel in een zakje doet voor je het weggooit. Als je het los in de GFT-bak werpt, loopt binnen drie dagen je kliko weg".