Thursday, July 27, 2006

Technische storingen in 'smogmeetapparatuur'

Binnenland

wo 26 jul 2006, 22:30
Technische storingen in 'smogmeetapparatuur'
UTRECHT - Door de zeer hoge temperaturen zijn er veel technische storingen in het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit. Daardoor wordt in ongeveer een kwart van de meetstations niet meer gemeten op ozon en stikstofoxiden, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag.


De meetapparatuur geeft informatie over de hoeveelheid stikstofoxiden en ozon in de lucht. Op basis van deze gegevens wordt onder meer de smogverwachting gemaakt. „Van de ruim veertig meetstations in Nederland zijn er nu ongeveer tien die niet meer meten op stikstofoxiden en ozon,” aldus een woordvoerder van het RIVM.

„De aanhoudende warmte maakt dat de airconditioning in de meetstations het niet aan kan. Het is de eerste keer dat dit voorkomt en het levert vooralsnog geen problemen op. Voorlopig levert het meetnet nog voldoende informatie om een beeld van de luchtkwaliteit in Nederland te vormen. Voor de smogverwachting hebben we dus nog voldoende gegevens.”

In Limburg ontstond woensdagmiddag ernstige smog door ozon, zo meldde het RIVM. Bij ernstige smog treden ozonconcentraties op hoger dan de alarmdrempel van 240 microgram per kubieke meter. Woensdag rond 18.00 uur werd in Heerlen 276 microgram ozon gemeten. In de loop van de avond daalde de concentraties weer.

Smog ontstaat op zonnige dagen als er veel verontreinigende stoffen in de lucht hangen. Weinig wind uit zuidoostelijke richting veroorzaakt dat. „Mensen met ziekten aan de luchtwegen en mensen die extra gevoelig zijn voor ozon moeten extra opletten. Mogelijke klachten kunnen zijn irritatie van ogen, neus en keel, luchtwegklachten, benauwdheid, hoest en hoofdpijn. Mensen die risico lopen moeten zich vooral in de middag en vroege avond niet langdurig in de buitenlucht inspannen. In deze uren is de concentratie van ozon het hoogst.”

((( opmerking, dit komt niet door de smog mnaar puur door de verandering in polen van moeder aarde ofwel de eerste signalen van een magnetische ompoling van de aarde ;-)))))) tja wetenschap he hahahahaha...............

The embassadorion group